Dzień dobry:)
Jutro święto nazywane powszechnie świętem zakochanych. A ja myślę, że to powinno być święto wszystkich kochających. Bo każda miłość jest ważna w naszym życiu, nie tylko ta romantyczna. I właśnie z okazji tej wszechobecnej miłości upiekłam bułeczki. A jakże w kształcie serca. Wyszły obłędne w smaku, bardzo treściwe i oczywiście wyglądają uroczo. Wykonanie nie jest zbyt trudne, dodałam zdjęcia jak je zrobić.
Do nadzienie użyłam masy z białego maku, całej masy nie zużyłam do tych bułeczek,więc zamroziłam i będzie na inny czas.
Ciepłego i przytulaśnego jutrzejszego dnia 😘
Masa makowa:
250 g białego maku
100 g orzechów włoskich łuskanych
100 g migdałów łuskanych
2 łyżki cukru pudru
5 biszkoptów
130 g marcepanu
Ciasto:
300 g mąki
50 g cukru
100 g masła
110 ml mleka
1 jajko
1 opakowanie drożdży instant
Masa makowa:
Mak opłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Gotować 8 minut, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem przez 15 minut . Następnie odcedzić i ostudzić. Zmielić 3 razy.
W międzyczasie zmielić orzechy, migdały i biszkopty. Dodać do maku wraz z cukrem pudrem i kawałkami marcepanu. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok.
Ciasto:
Masło rozpuścić i ostudzić. Mleka lekko podgrzać.
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, stopniowo wlewać mleko i wyrabiać ciasto. Następnie dodać masło i wyrabiać przez 5 minut.
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na cienki płat, nałożyć 2 łyżki i rozsmarować (resztę masy makowej można zamrozić)
Zrolować jak naleśniki, złożyć na pół i przeciąć, ale nie do końca.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć rozcięte części tworząc serce. Zostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w 180 st około 22-25 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Śliczne serduszka :) myślę, że dania przygotowane z miłością smakują dużo lepiej :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
To musi być pyszne ♥️ Przepis pokaże mamie ona lubi piec podobne smakołyki;)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł. Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńśliczne wypieki!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńTak, święto kochających brzmi o wiele lepiej. Nie każdy jest zakochany, ale kocha każdy. Mimo wszystko lubię to święto, lubię patrzeć na zakochanych ludzi :)
Co do przepisu- rewelacja! Wygląda na to, że będę musiała go zrobić :) Te drożdżowe serca aż się proszą by je schrupać :) Muszę być cudowne w smaku!
Pozdrawiam cieplutko ♡
totalnie moje smaki:D
OdpowiedzUsuńPołączenie maku i marcepanu jest wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńOstatnio szaleję za marcepanem więc muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne bułeczki, muszą być przepyszne<3
OdpowiedzUsuńjak z marcepanem to coś dla mojej mamy
OdpowiedzUsuńjakie śliczne ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńŚliczne te serduszka i jeszcze do tego można je zjeść :D
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek :) Ale narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńPiękne ❤️ a drożdżówki z makiem i orzechami uwielbiam 😍
OdpowiedzUsuń