Dzień dobry:)
Kupiłam sobie w końcu garnek, który mogę wstawić do piekarnika. Gdy stałam w kolejce do kasy z tym garnkiem wiedziałam, że pierwsze danie jakie zrobię w nim to chleb. I tak też się stało. Chlebek wyszedł wyśmienicie. Zdaję sobie sprawę, że w sieci jest mnóstwo pomysłów na taki chleb. Jednakże zauważyłem, że jest on pieczony w wyższej temperaturze. Ja swój piekłam w 180 st,ponieważ na tyle stopni pozwala mój garnek. Ale absolutnie w niczym to nie przeszkodziło. Chlebek jedynie nie był mocno spieczony. Zapraszam na przepis.
500 g mąki pszennej
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g otrąb pszennych
3 łyżki oleju
400 ml wody
2 opakowania drożdży instant
1 płaska łyżka soli
Do dużej miski przesypać obie mąki, dodać otręby oraz sól. Wymieszać. Dodać drożdże oraz olej, ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać około 5 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść.
Naszykować okrągły koszyk lub garnek o średnicy takiej jak ten ,w którym będzie piec się chleb. Wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć chleb. Odłożyć na 20 minut.
W tym czasie rozgrzać garnek w którym będzie się piec chleb ( u mnie 10 minut rozgrzewał się piekarnik i 10 minut rozgrzewałam garnek). Następnie do gorącego garnka ostrożnie przełożyć ciasto chlebowe wraz z papierem. Chleb naciąć. Piec w 180 st około 45 minut ( piekarnik góra-dół bez termoobiegu) po tym czasie wyłączyć piekarnik i chleb zostawić jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Na pewno jest pyszny. Zjadłabym sobie taki chlebek.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję:)
UsuńDomowy chleb... to jest to. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
UsuńSuper, zjadłabym taką pajdkę z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńto jest rewelacja pomysł:)
UsuńChlebek prezentuje się pięknie i mega smakowicie! <3
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
Usuńdomowy chleb to jest to
OdpowiedzUsuńDomowy chleb jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam chleba w garnku, choć mam w planie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń