Witajcie:)
Dawno nie było pomysłu na sałatkę, więc śpieszę nadrobić zaległość. Połączyłam kukurydzę z jajkami oraz ogórkiem. Wyszła delikatna i kolorowa sałateczka. Idealna na śniadanie lub do pracy. W zasadzie jest to sałatka "całoroczna", ponieważ poza sezonem na ogórki zielone można przygotować na bazie ogórka kiszonego lub na konserwowych. Serdecznie zapraszam i polecam:)
p.s przeczytałam kontynuację "Kawiarenki pod Różą" czyli książkę pod tytułem "Amelia" Katarzyny Michalak. Jeśli lubicie powieść obyczajową ze szczęśliwym zakończeniem to mogę polecić z czystym sumieniem. Teraz pora na kolejną propozycję od Pani Michalak:)
4 jajka
1 mała puszka kukurydzy
4 duże rzodkiewki
1 zielony ogórek
1/3 pęczka i
2 łyżki majonezu z obniżoną zawartością tłuszczu
Sól, pieprz do smaku
Kukurydzę odsączyć na sitku.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski.
Rzodkiewki również pokroić w małą kostkę. Ogórka przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką nasiona i pokroić w małą kostkę ( nie trzeba obierać, wystarczy porządnie wyszorować).
Szczypiorek posiekać i dodać do miski wraz z kukurydzą. Doprawić do smaku, dodać majonez I wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.
Nie przepadam za rzodkiewką, ale może w sałatce byłaby bardziej do zaakceptowania :) Książkę chętnie przeczytam.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i kolorowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo lubię taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię rzodkiewkę w sałatkach, tylko nie lubię jej kroić :)
OdpowiedzUsuńNapewno fajny pomysł na każda imprezę, sałatka królowa stołu:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie sałatki. :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna sałatka!
OdpowiedzUsuńSuper sałatka, pycha :)
OdpowiedzUsuńfajna sałatka
OdpowiedzUsuńPysznie u ciebie 🙂
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych sałatek.
OdpowiedzUsuń