Dzień dobry 🙂
I jak się macie po świętach? Ja całkiem nieźle. Naprawdę sporo poleniuchowałam i to nawet od bytności w sieci, dlatego też nie byłam u Was przez te ostatnie dnie, ale z pewnością tą nadrobię. Teraz skupiam się na rodzince. W końcu mamy okazję pobyć ze sobą na spokojnie,po tych wszystkich przeprowadzkowych zawirowaniach. No i mąż ma dwa tygodnie wolnego,bo jak wiecie ostatnie 4 miesiące to bywał gościem w domu. I muszę przyznać że wszystkim dobrze nam robią takie wspólne spokojniejsze dni.
Ale to co najważniejsze, to przepis z którym do Was przychodzę. To pomysł, który pozwoli zagospodarować resztki mięsiwa jakie zostały po świętach i jednocześnie pozwoli nakarmić dużą liczbę osób, które z pewnością będą zachwycone tym daniem. A jeśli jutro organizujecie domówkę i dziś zrobicie ten pomysł to jutro Wasza praca ograniczy się tylko do odgrzania. A zawsze warto podać coś na ciepło na imprezie. Mam nadzieję że skutecznie zachęciłam Was do tego pomysłu.
Jest to ostatni przepis w tym roku dlatego też przyjmijcie ode mnie życzenia
W Nowym Roku życzę Ci balansu między pracą a życiem prywatnym, abyś znalazł czas na hobby, relaks i cieszenie się drobnymi przyjemnościami.
Szczęśliwego nowego roku i udanej zabawy sylwestrowej!!! 🎆🎇🎆🎇
Żeberka:
1,5 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki powideł węgierkowych
3 łyżki oleju
Po 1 łyżeczce soli, pieprzu, czosnku granulowanego i papryki słodkiej mielonej
Bigos:
1,2 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
300 g kiełbasy śląskiej
150 g mrożonych podgrzybków
150 g pieczarek
120 g śliwek suszonych
4 łyżki oleju
680 g passaty pomidorowej
150 g koncertu pomidorowego
Po 5 sztuk: liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków
3 ziarna jałowca
1 łyżeczka kminku
Sól pieprz do smaku
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Żeberka:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty. Dokładnie wymieszać.
Żeberka przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i dokładnie obtoczyć każdy kawałek mięsa. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić żeberka na jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika i rękawa, przełożyć do ugotowanego bigosu i delikatnie wymieszać.
Bigos:
Kapustę pokroić ( grubość zależy od własnych preferencji). Przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą na 2 cm powyżej kapusty. Dodać liście laurowe,ziele, jałowiec i goździki. Wstawić na ogień i gotować do miękkości. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień.Co jakiś czas zamieszać i w razie konieczności dolać odrobinę wody ( nie za dużo, aby kapusta się nie przypaliła, ale nie może być to zupa).
Po godzinie gotowania dodać śliwki.
W międzyczasie gdy kapusta się gotuje przygotować kiełbasę oraz grzyby.
Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę także.
Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę. Smażyć razem przez 5 minut, po czym dodać pokrojone grzyby ( oba rodzaje). Smażyć dalej, aż woda odparuje. Przełożyć do garnka z kapustą i gotować dalej.
Po kolejnych 2 godzinach dodać passatę oraz koncentrat. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i znów wymieszać. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać żeberka i delikatnie wymieszać. Podawać gorące. Smacznego.