Dzień dobry 🙂
Zapraszam Was na ciastka, dość nieoczywiste czyli ukręcone w maszynce do mięsa. Mają naprawdę fantazyjny kształt. Przygotowanie ich to wielka frajda. Do tego ten imbirowy smak. Pycha! Jednakże muszę Was uprzedzić że to ciastka z gatunku tych twardszych, ale dzięki temu doskonale dają się moczyć w kawie czy kakao 🤩
Robiliście kiedyś takie " mielone" ciastka?
100 g erytrolu zmielonego na puder
50 g cukru pudru
230 g mąki orkiszowej jasnej
180 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżki majonezu lekkiego - 75 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego imbiru
W misce wymieszać oba cukry, jajka, majonez i miękkie masło ( jajka i majonez powinny mieć temperaturę pokojową) na gładką masę.
W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek oraz imbir.
Dodać do misy z masłem i wyrobić na miękkie ciasto.
Ciasto przełożyć do maszynki do mielenia mięsa i " mielić" ciasto. Po 7-8 cm odkrajać ciastka, lekko zlepiać i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykorzystać całe ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 15-18 minut na jasnozłoty kolor. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Nie widziałam takich ciastek :D Ciekawe ufoludki ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Cieszę się że się podobają. Również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńNIgdy nie słyszałam o mielonych ciastkach, ale wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa się zainspirowałam pomysłem z książki.
Usuńdo kawki super;D
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńFajny pomysł z tą maszynką do mięsa.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa lubię jak jest trochę inaczej 😉
UsuńCiekawe! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńTakich ciastek jeszcze nie jadłam. U mnie robi się ciastka z maszynki, ale przy użyciu specjalnej przystawki do tego przeznaczonej.
OdpowiedzUsuńNo ja jeszcze do mojego robota nie dorobiłam się końcówki do ciastek,ale zastanawiam się nad rozbudowaniem go o taki gadżet.
UsuńŚwietny pomysł. Takimi ciastkami można zaskoczyć :) Nie dość, że wyglądają ciekawie i oryginalnie to na pewno smakują wyśmienicie. Fantastyczny przepis, którym chętnie bym się zainspirowała :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Prosty, smaczny i ciekawie wyglądający. Czegóż chcieć więcej? 🤗
UsuńSuper pomysł, ja zawsze ciastka z wkładką do maszynki robię, dobry sposób. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńAle fajne ciasteczka! Pięknie wyglądają, a tym dodatkiem majonezu to mnie zaskoczyłaś, bardzo jestem ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuńMajonezu nie czuć,a ciastka mają taką ciekawą konsystencję.
UsuńUwielbiam wszystko co może mieć w sobie imbir!
OdpowiedzUsuńCzyli trafiłam z tymi ciachami! 💪
UsuńJaki nieziemski pomysł!!!
OdpowiedzUsuńTakich ciastek, to ja nie tylko, że nie jadłam, ale nawet nie widziałam.
Monia, czy Twoje pomysły mają gdzieś swój koniec? :)
Buziole!!!
Iwonko mam nadzieję że jeszcze dużo fajnych pomysłów przede mną 😀
UsuńGorące uściski 😘
Wow 😯 super ciasteczka 🙃
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
UsuńJakie śmieszne ^_^ ciastka z maszynki z nam ale z takiej końcówki specjalnej do niej, ale twój pomysł jest idealny dla tych którzy takiej końcówki własnie nie posiadają :D
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie radzić z tym co się ma. A efekt jaki ładny i ciekawy 🤗
Usuń