Dzień dobry 🙂
Dziś kolejny pomysł na świąteczny stół. Tym razem konkret czyli mięsiwo. Jeszcze na starym mieszkaniu przygotowałam taką oto roladę z boczku. Musiałam zużyć zapas harrissy i stwierdziłam, że świetnie nada się do mięsa. Dzięki temu, że jest aromatyczna to poza solą i pieprzem nic więcej nie potrzeba do przygotowania takiego pieczystego. Mój mąż był zachwycony taka propozycją. Może i Wy się zainspirujecie? Serdecznie polecam 🙂
1,2 kg boczku bez kości
1 czubata łyżka pasty harissa
Sól pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć. Jeśli wasz boczek ma skórę, należy ją usunąć.
Następnie porządnie doprawić solą i pieprzem.
Natrzeć z każdej strony pastą harrisa. Zrolować i zabezpieczyć sznurkiem do mięsa.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-14 godzin.
Po tym czasie boczek wyjąć z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do lodówki. Piec około 70 minut.
Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć sznurek. Smacznego.
Wygląda niezwykle apetycznie. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się że pomysł się podoba 🤗
UsuńSuper pomysł, akurat szukam różnych inspiracji na święta. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. W takim razie zapraszam częściej bo będą jeszcze trzy pomysły na pieczyste 💪
UsuńPysznie wygląda ale ci to za pasta ?
OdpowiedzUsuńTo paprykowa pasta lekko pikantna. Dostępna w większości marketów w dziale z kuchnią międzynarodową. Może też kupić ją w wersji mielonej jako przyprawę i wtedy jest po prostu harrissa.
UsuńSmakowicie wygląda. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam 🙂
UsuńPiękna wędlinka 😋i na pewno pyszna i wyrazista w smaku 👍
OdpowiedzUsuńTak, właśnie tak było - maksimum smaku, mało pracy.
UsuńGdy się powiększy zdjęcie, to ujawnia się "miąskość" tego smakowitego boczku :-D
OdpowiedzUsuńI myślę że tak powinno być 😉
UsuńA co to jest ta pasta harissa? Z czym to się je?
OdpowiedzUsuńTo pasta ze zmielonych papryczek chili. Można nią posmarować chleb, dodać do marynaty,innej pasty czy tak jak ja do mięsa .
UsuńBardzo apetycznie i ciekawi mnie ta pasta, może spróbuję przygotować w taki sposób filet z kurczaka.
OdpowiedzUsuńTeż się sprawdzi. Kiedyś zrobiłam z nią fileta i było bardzo smacznie.
UsuńTen boczek wygląda jak schab:)
OdpowiedzUsuńTrafił Ci się super kawałek mięska! Taka rolada boczkowa i prezentuje się pysznie i smakuje pysznie!
Pierwsza harissę i to w paście przywiozłam sobie z UK. Pokochałam te przyprawę:)
Teraz korzystam z tej w proszku i nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej w kuchni bo jest niezwykle aromatyczna,daje cudowny kolorek i dodaję ją do wielu potraw a już do kurczaka obowiązkowo:)
Pozdrawiam cieplutko:)
No trochę kawałków przerzuciłam zanim udało się znaleźć coś ładnego.
UsuńJa też stosuje harisse w postaci mielonej lub w paście. Pastę najczęściej kupuję podczas akcji z konkretną kuchnią w dyskoncie.
Gorące pozdrowienia 😘
Wygląda super, ale u mnie, łącznie ze mną, nikt by tego nie tknął ;)
OdpowiedzUsuńA ja od czasu do czasu skusze się na boczek. Wiadomo, że nie za często bo przy mojej skłonności do tycia szybko bym pękła w szwach ale lubię zjeść.
UsuńPiękny kawał mięcha ^_^ Wyszła Ci super rolada :D
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję Iwonko 🩷
UsuńCoś dla mojego męża :) świetny pomysł z dodatkiem pikantnej harissy :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Mój też był zadowolony, chociaż ja chyba bardziej 😉
UsuńPyszna rolada. Robię podobną, ale z serem :)
OdpowiedzUsuńO, ciekawa jestem jak? Ser jest podstawą czy dodajesz go jakoś do mięsa?
UsuńCzy tylko ja nie wiem, co to jest ta pasta harissa???
OdpowiedzUsuńA mięsko wygląda wspaniale i bardzo apetycznie.
Spokojnie Iwonko, nie tylko Ty nie znasz tej pasty 😉to jest pasta z mielonych papryczek chili.
UsuńO mniam! 😍 Wygląda pysznie. Podoba mi się ta pikantna nutka 🧡
OdpowiedzUsuńDzięki temu dodatkowi boczek nie jest mdły,ani ciężki.
UsuńPysznie wygląda. Idealny na święta.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Muszę sobie spisywać przepisy na święta :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam częściej bo będzie jeszcze kilka pomysłów 🤗
UsuńEfekt Wow! i na pewno smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 🙂
UsuńTo prawdziwy hit na świąteczny stół! Aromatyczna, prosta, a przy tym robi wrażenie – nic dziwnego, że mąż był zachwycony! Jak tak dalej pójdzie, to jeszcze zacznę planować święta pod dyktando Twoich przepisów 😄. Zapisuję pomysł i na pewno wypróbuję. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńNo Kochana milszego komentarza nie mogłaś mi powiedzieć 😘 byłoby mi niezmiernie miło 😘
UsuńSerdecznie dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 🙂
Wspaniały dodatek do kanapek. Jednym słowem... wybornie! Twoje pomysły są zawsze inspirujące i kreatywne. Dobra robota b :)
OdpowiedzUsuń