środa, 4 grudnia 2024

Rolada boczkowa marynowana pastą harrisa

Dzień dobry 🙂 

Dziś kolejny pomysł na świąteczny stół. Tym razem konkret czyli mięsiwo. Jeszcze na starym mieszkaniu przygotowałam taką oto roladę z boczku. Musiałam zużyć zapas harrissy i stwierdziłam, że świetnie nada się do mięsa. Dzięki temu, że jest aromatyczna to poza solą i pieprzem nic więcej nie potrzeba do przygotowania takiego pieczystego. Mój mąż był zachwycony taka propozycją. Może i Wy się zainspirujecie? Serdecznie polecam 🙂 




1,2 kg boczku bez kości 

1 czubata łyżka pasty harissa 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć, osuszyć. Jeśli wasz boczek ma skórę, należy ją usunąć.

Następnie porządnie doprawić solą i pieprzem.

Natrzeć z każdej strony pastą harrisa. Zrolować i zabezpieczyć sznurkiem do mięsa. 

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-14 godzin.

Po tym czasie boczek wyjąć z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do lodówki. Piec około 70 minut.

Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby wierzch ładnie się zrumienił.

Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć sznurek. Smacznego.








39 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, akurat szukam różnych inspiracji na święta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. W takim razie zapraszam częściej bo będą jeszcze trzy pomysły na pieczyste 💪

      Usuń
  3. Pysznie wygląda ale ci to za pasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To paprykowa pasta lekko pikantna. Dostępna w większości marketów w dziale z kuchnią międzynarodową. Może też kupić ją w wersji mielonej jako przyprawę i wtedy jest po prostu harrissa.

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna wędlinka 😋i na pewno pyszna i wyrazista w smaku 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właśnie tak było - maksimum smaku, mało pracy.

      Usuń
  6. Gdy się powiększy zdjęcie, to ujawnia się "miąskość" tego smakowitego boczku :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. A co to jest ta pasta harissa? Z czym to się je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pasta ze zmielonych papryczek chili. Można nią posmarować chleb, dodać do marynaty,innej pasty czy tak jak ja do mięsa .

      Usuń
  8. Bardzo apetycznie i ciekawi mnie ta pasta, może spróbuję przygotować w taki sposób filet z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się sprawdzi. Kiedyś zrobiłam z nią fileta i było bardzo smacznie.

      Usuń
  9. Ten boczek wygląda jak schab:)
    Trafił Ci się super kawałek mięska! Taka rolada boczkowa i prezentuje się pysznie i smakuje pysznie!
    Pierwsza harissę i to w paście przywiozłam sobie z UK. Pokochałam te przyprawę:)
    Teraz korzystam z tej w proszku i nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej w kuchni bo jest niezwykle aromatyczna,daje cudowny kolorek i dodaję ją do wielu potraw a już do kurczaka obowiązkowo:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trochę kawałków przerzuciłam zanim udało się znaleźć coś ładnego.
      Ja też stosuje harisse w postaci mielonej lub w paście. Pastę najczęściej kupuję podczas akcji z konkretną kuchnią w dyskoncie.
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  10. Wygląda super, ale u mnie, łącznie ze mną, nikt by tego nie tknął ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja od czasu do czasu skusze się na boczek. Wiadomo, że nie za często bo przy mojej skłonności do tycia szybko bym pękła w szwach ale lubię zjeść.

      Usuń
  11. Piękny kawał mięcha ^_^ Wyszła Ci super rolada :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś dla mojego męża :) świetny pomysł z dodatkiem pikantnej harissy :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też był zadowolony, chociaż ja chyba bardziej 😉

      Usuń
  13. Pyszna rolada. Robię podobną, ale z serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ciekawa jestem jak? Ser jest podstawą czy dodajesz go jakoś do mięsa?

      Usuń
  14. Czy tylko ja nie wiem, co to jest ta pasta harissa???
    A mięsko wygląda wspaniale i bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie Iwonko, nie tylko Ty nie znasz tej pasty 😉to jest pasta z mielonych papryczek chili.

      Usuń
  15. O mniam! 😍 Wygląda pysznie. Podoba mi się ta pikantna nutka 🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu dodatkowi boczek nie jest mdły,ani ciężki.

      Usuń
  16. Pysznie wygląda. Idealny na święta.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetycznie wygląda. Muszę sobie spisywać przepisy na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam częściej bo będzie jeszcze kilka pomysłów 🤗

      Usuń
  18. Efekt Wow! i na pewno smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. To prawdziwy hit na świąteczny stół! Aromatyczna, prosta, a przy tym robi wrażenie – nic dziwnego, że mąż był zachwycony! Jak tak dalej pójdzie, to jeszcze zacznę planować święta pod dyktando Twoich przepisów 😄. Zapisuję pomysł i na pewno wypróbuję. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Kochana milszego komentarza nie mogłaś mi powiedzieć 😘 byłoby mi niezmiernie miło 😘
      Serdecznie dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 🙂

      Usuń
  20. Wspaniały dodatek do kanapek. Jednym słowem... wybornie! Twoje pomysły są zawsze inspirujące i kreatywne. Dobra robota b :)

    OdpowiedzUsuń