poniedziałek, 29 września 2025

Ciasto drożdżowe z serem, śliwkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Zaczynamy ostatnie dwa dni września, ja się bardzo z tego cieszę z wiadomych powodów. A jak upłynął Wam weekend? Mnie sobota bardzo pracowicie. Można by powiedzieć, że nad wyraz cukiernicze 😉 w sumie zrobiłam 5 różnych ciast ( w tym torcik na imieniny męża) oraz przygotowałam bułki na niedzielne śniadanie. Pozostałe słodkości są na dziś do pracy,na pożegnanie ze współpracownikami. Przepracowaliśmy razem 8 lat, więc mam nadzieję że będą mnie wspominać 🥹

A teraz pora przejść do dzisiejszego przepisu. Obiecane ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie jest to może ciasto na konkurs ( szczególnie pod względem urody), ale w smaku jest naprawdę rewelacyjne! Sama się zdziwiłam, że tak wysoko mi wyrosło, chociaż trochę nie równo. A z drugiej strony to wypiek domowy, więc może te nierówności dodają mu uroku. Co o tym myślicie? W sieci widziałam wiele przepisów na drożdżowe z serem,ale wszędzie to był twaróg. Ja miałam do wykorzystania serek homogenizowany, któremu wkrótce miała skończyć się data ważności i trochę się bałam czy na takim płynniejszy mnie serze wyjdzie ciasto. Na szczęście wszystko pięknie się udało, ciasto bardzo nam smakowało i co najważniejsze znowu nic nie zmarnowałam 💪

Udanego tygodnia i nadchodzącego października 🥰🍂🍄




500 g mąki pszennej 

100 g drobnego cukru 

1 opakowanie drożdży instant 

175 ml letniego mleka 

3 jajka rozm M 

70 g miękkiego masła 

Szczypta soli 

500 g serka homogenizowanego naturalnego 

2 łyżki cukru pudru 

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

1 jajko 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

250 g śliwek 

Kruszonka:

30 go masła 

2 łyżki mąki 

2 łyżki cukru 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.

Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać mleko i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. 

Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać.

Do miski przełożyć serek, dodać jajko, ekstrakt i cukier. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek.

Serek wyłożyć na ciasto drożdżowe i ułożyć śliwki.

Składniki na kruszonkę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i pulsacyjnie wymieszać. Wysypać na ciasto. Zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra -dół) i piec około 40-45 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego.








17 komentarzy:

  1. Chętnie zjadłabym taki kawałeczek do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne, jesienne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten śliwkowy czas, bo to dla mnie również czas większej ilości drożdżowych ciast. Piekłam takie i podobny zestaw mam robiąc drożdżówki. Ach, dla mnie śliwki mogłabym jeść przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrosło! Ja nigdy nie piekłam z serem, ale widziałam u pani Helenki, że warto! A teraz jestem już podwójnie przekonana :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wypiek! I kusisz od poniedziałku, no weź ;) już mi zostało ino 4 kg do wagi idealnej a Ty mnie wiedziesz na pokuszenie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasto idealnie pasuje do ☕.U mnie wysyp grzybów 🍄 Pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
  7. Super drożdżowe,jednak dać taki ser na ciasto to podziwiam , jednak wyszło.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wyrosło i wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięć ciast w jeden weekend to dla mnie rekord świata :) ciasto drożdżowe i śliwki to duet przepyszny, mogłabym jeść na okrągło, gdyby nie rozsądek i waga w łazience :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow. To szalałam z ciastami. Ja się za sernik biorę drugi tydzień i jakoś nie mogę. Zrobię zupełnie co innego. Drożdżowe u nas bardziej rządzą już jak jesień się rozkręci...ale używam zwykłych drożdży. Choć w zapasie z torebki mam.bo różnie bywa u nas zimą z prądem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie we wrześniu to tyle się działo, że aż czuję że potrzebuję wytchnienia i spokoju 😁 ciacho wygląda przepięknie! Aż żałuję że nie piekę. Jak się tak napatrzę na twoje przepisy to czuję taką inspirację! Niestety jeszcze nie mam warunków, dopiero jak się przeprowadzę i na nowej kuchni będę miała nowy piecyk zacznę szaleć 😁 i wtedy okaże się co potrafię. Uwielbiam ciasta z kruszonką. Wszystkiego dobrego kochana dla ciebie i dla całej twojej rodziny 🌹

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię drożdżowe ciasta, więc i to by mi smakowało na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja piekę już drugi raz jogurtowe ze śliwkami i kruszonką. Wszyscy bardzo lubią. Serdecznie pozdrawiam 🤗 🫶

    OdpowiedzUsuń
  14. 8 wypieków? Jesteś niesamowita! Ja czekam na jakiś luźniejszy weekend żeby popiec. Uściski ♥️

    OdpowiedzUsuń
  15. Podziwiam Cię za taką ilość wypieków jednego dnia :D A pomysł na drożdżowe z serkiem homo super i do zapisania bo na pewno mi się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak, znam ten przepis. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń