środa, 31 stycznia 2024

Paszteciki francuskie z bigosem

Dzień dobry 🙂

Do końca karnawału coraz bliżej, może warto pomyśleć o jakiejś małej domówce? Jeśli macie taką w planach,a nie wiecie co przygotować to chętnie coś podpowiem 🤗 co powiecie na proste przekąski z ciasta francuskiego i domowego bigosu? Fajnie brzmi prawda? Ja myślę że tak. Do tego nie trzeba wydawać dodatkowych pieniędzy na składniki nadzienia bo już macie w domu. Należy tylko zaopatrzyć się w ciasto francuskie, poświęcić parę minut i pyszna przekąska gotowa. Ja jak zwykle przygotowałam te paszteciki do pracy dla siebie i męża. Mąż sobie je odgrzał,ja zjadłam na zimno i było smakowicie. Myślę że już nie muszę dłużej Was namawiać. A jeśli jeszcze nie jesteście przekonani to wystarczy spojrzeć jakie one ładne 🙂 to do dzieła 😁


 


1,5 opakowania ciasta francuskiego

400 g bigosu wg przepisu Klik lub swoją wersję

80 g ketchupu

20 g słodkiego sosu chili 

1/2 jajka 


Do małego garnka przełożyć bigos, dodać ketchup i sos i podgrzać do połączenia się składników i odparowania nadmiaru płynów. 

Przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i delikatnie zmiksować.

Ciasto podzielić na kwadraty o boku 8 cm ( można większe). Układać po łyżce bigosu i lekko rozsmarować ( zdjęcie poniżej).


Następnie założyć na środek jeden róg ciasta ( zdjęcie poniżej)


Drugi róg także złożyć do środka i delikatnie docisnąć ( zdjęcie poniżej).

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować delikatnie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 18-20 minut,do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego.








45 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj ♥
    Wow! Świetny pomysł. Ja wczoraj robiłam też ciasto francuskie ale z wędliną i serem ;D Narzeczony zakochany!
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często też robię z szynką i serkiem, ale gdy się ma zamrożone spore zapasy bigosu trzeba go jakoś spożytkować 😉
      Z przyjemnością zaglądam do Ciebie 😘

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie :) Wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką wersję jeszcze nie wpadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie od razu ten pomysł przyszedł do głowy gdy szykowałam bigos nawinie 😁

      Usuń
  5. Fantastyczna przekąska. Już wiem co przygotuję na spotkanko z sąsiadami :) Dzięki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przekąska, prosto i przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A nie mówiłam, że jesteś mistrzynią w kombinowaniu:)?
    Prosto i smacznie. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak kombinować to ja umiem,nie tylko w kuchni hihi 🤗

      Usuń
  8. Fajny pomysł i pewnie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie, to jest za dychę! Francja z Polską w jednym, pysznym chapsiku :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zwykle świetnie zostawiony komentarz, serdecznie dziękuję i ściskam 😘

      Usuń
  10. Super :) ale mnie zadziwiłaś tym połączeniem, jestem pod wrażeniem kreatywnego podejścia do kuchni :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny pomysł na domową imprezę karnawałową! Te paszteciki z ciasta francuskiego i domowego bigosu brzmią nie tylko smacznie, ale też wydają się być świetnym rozwiązaniem na szybką i pyszną przekąskę. A zdjęcia mówią same za siebie – wyglądają apetycznie! 🎉 pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem zadowolona z tego pomysłu, prosty i jaki smakowity. Myślę że u gościom się spodoba 😍

      Usuń
  12. Rewelacyjny i pyszny pomysł! 😍 Świetne są te paszteciki 🧡
    Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu pięknie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 😘🌹

      Usuń
  13. A little pieces of delicious food, very adequated for to eat late in the afternoon, for example.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, to wspaniały pomysł na wykorzystanie bigosu do przygotowania przekąski z ciasta francuskiego. Twoje pomysły są zawsze inspirujące i kreatywne. Jesteś w tym znakomita! 👍🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🥰😘💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz, który daje kopa do dalszego doskonalenia się w kuchni. Gorące pozdrowienia 🙂🏵️🌹

      Usuń
  15. Ale one wyglądają aż chciałoby się co nieco przekąsić. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pasztecików z bigosem jeszcze nie próbowałam! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia to trzeba koniecznie nadrobić zaległości 😉 bo naprawdę warto, zwłaszcza jeśli lubi bigosik 🤤

      Usuń
  17. Często używam ciasto francuskie. Nie wpadłam na pomysł z bigosem. Świetna sprawa. Paszteciki wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ciasto francuskie to też stały punkt w lodówce i dlatego staram się wymyślić różne wersje nadzienia. Serdecznie pozdrawiam 🌻🌻🌻

      Usuń
  18. świetna przekąska idealna dla gości

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego połączenia nie znam, może warto spróbować😉

    OdpowiedzUsuń