Dzień dobry 🙂🏵️🌹
Dzisiaj zapraszam Was na mój najlepszy tort jaki udało mi się zrobić. A trochę ich zrobiłam w ciągu ostatnich 10 lat. Z tego jestem naprawdę dumna. Nie będę ukrywała pracy też przy nim jest sporo, ale w końcu 40 urodziny do czegoś zobowiązują! Bo tort powstał z okazji moich urodzin. Tak się składa że dokładnie jutro będzie 40 lat jak się Monia urodziła 😉a że w sobotę byli goście to można było zaszaleć. Tort wyszedł ciut większy niż się spodziewałam. Ale myślę że to dlatego że przy okazji tego tortu nie oszukiwałam na cukrze i biszkopty pięknie wyrosły. Tort wyszedł na tyle sporawy że miałam problem ze zdrobnieniem zdjęcia 🙂 ale mam nadzieję że mimo wszystko widać że jest niezły. Serdecznie zapraszam na przepis 🙂🏵️🌹
Biszkopt jasny- tortownica 22 cm
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny - tortownica 16 cm
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa :
750 ml mleka
3 łyżki cukru
60 g budyniu waniliowego
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 łyżeczka żelatyny
Krem z curdem mandarynkowym:
5 mandarynek
2 żółtka
2 jajka
150 g cukru
60 g masła
330 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 mandarynek w puszce
Krem budyniowy z pralinką orzechową:
350 ml mleka
1 budyń czekoladowo -orzechowy
75 g orzechów włoskich łuskanych
3 łyżki cukru
115 g miękkiego masła
Krem ciasteczkowy:
225 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
45 g ciasteczek amaretti
Dodatkowo:
50 g czekolady gorzkiej
990 ml śmietany kremówki
6 śmietan -fix
4 łyżki cukru pudru
Róże - opcjonalnie
Biszkopt jasny:
Biszkopt najlepiej przygotować wieczór przed składaniem tortu.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana będzie jasna i lśniąca. Dodawać po 1 żółtku i miksować. Na koniec przesiać wymieszane sypkie składniki i ostrożnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st około 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i uwolnić z tortownicy. Ułożyć biszkopt na blacie wyłożonym papierem do pieczenia do spodem do góry. Kolejnego dnia pokroić na 3 blaty.
Biszkopt ciemny:
Biszkopt najlepiej przygotować wieczór przed składaniem tortu.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana będzie jasna i lśniąca. Dodawać po 1 żółtku i miksować. Na koniec przesiać wymieszane sypkie składniki i ostrożnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i uwolnić z tortownicy. Ułożyć biszkopt na blacie wyłożonym papierem do pieczenia do spodem do góry. Kolejnego dnia przekroić na 3 blaty.
Krem wiśniowy:
Do garnka przejść 700 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budyń aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia. Wyłączyć ogień i dodać galaretkę wymieszaną z żelatyną. Mieszać do dokładnego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić na 15 minut do lekkiego ostygnięcia.
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Zapiąć obręcz tortownicy ( najlepiej zabezpieczyć folią rantowa). Wlać budyń, ułożyć drugi biszkopt i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki .
Krem z mandarynkowym curdem:
Wyszorować i sparzyć mandarynki. Osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do rondelka przełożyć jajka i żółtka. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać sok ze skórką i ponownie wymieszać.
Postawić na średnim ogniu i zagotować do wyraźnego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać masło. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić zupełnie.
W misce ubić wstępnie śmietanę, następnie dodać serek i dokończyć ubijanie. Dodawać partiami curd i dokładnie wymieszać.
Krem wyłożyć na biszkopt i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć odsączone mandarynki i przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin do lodówki.
Krem budyniowy z pralinką orzechową:
Na patelnię przełożyć cukier i rozpuścić go. Dodać orzechy i ogrzewać chwilę, aby cukier pokrył orzechy.
Przełożyć na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ugotować budyń na mniejszej ilości mleka. Ostudzić.
Orzechy zmielić w blenderze z ostrzami.
Masło przez około 3 minuty utrzeć na jasny krem, następnie dodać pralinkę orzechową. W kolejnym kroku dodawać po łyżce zimny budyń i wymieszać do połączenia.
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat i wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
Krem ciasteczkowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasteczka pokruszyć przy pomocy wałka i dodać do śmietany. Wymieszać. Krem nałożyć na tort, przykrych ostatnim biszkoptem i wstawić do lodówki na około 5-6.
Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka lub rękawa cukierniczego i zrobić napis: 40 LAT MINĘŁO oraz koronę ( opcjonalnie). Na folią rantowej narysować koronę, zwinąć folią i spiąć spinaczem. Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem zagęstnika do śmietany oraz cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Udekorować dolny ( większy) . Dla bezpieczeństwa wbić 3-4 rurki plastikowe lub papierowe aby górne piętro się utrzymało. Ustawić górne piętro i dokończyć dekorowanie śmietaną. Następnie przełożyć napis oraz ustawić koronę. Róże obciąć przy pączku, wbić wykałaczkę i udekorować dolne piętro. Smacznego.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 💗 Widać ogromny wkład jaki włożyłaś w torta.
OdpowiedzUsuńMałgosia bardzo dziękuję za życzenia i przemiłe słowa, cieszę się że widać że się starałam 😁
UsuńWow, jaki tort! Wszystkiego co najlepsze dla ciebie, bo życie podobno zaczyna się po 40!
OdpowiedzUsuńKochana bardzo dziękuję 😘 liczę że tak będzie 😉
Usuń40 lat minęło, 100 lat w zdrowiu I szczęściu, tort zachwycający jak u cukiernika, pracochłonny ,pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za życzenia 🙂i jest mi niezmiernie miło że uważasz że tort wygląda jak od profesjonalisty 🙂
UsuńArcydzieło!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego, co najlepsze!!
Aniu stokrotnie dziękuję 😘
UsuńTort okazały! Jest co dzielić:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze życzę i pozdrawiam serdecznie 💐🧡
Bardzo dziękuję 😘 część tortu zjedli goście w domu a resztę czyli cały dół zabrałam do pracy 😁
UsuńPrzyłączam się do życzeń, wszystkiego dobrego !
OdpowiedzUsuńTort wspaniały...
Pięknie dziękuję 🙂
UsuńSerdecznie gratuluję wspaniałych urodzin! Mnie za dwa dni już minie 46 :)
OdpowiedzUsuńPatrycja bardzo dziękuję i wszystkiego najlepszego dla Ciebie Kochana 💜
UsuńMonia tort piękny, gratuluję talentu❤️ Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, dużo zdrówka i spełnienia marzeń 💓
OdpowiedzUsuńIza bardzo dziękuję 😘 jesteś jak zwykle bardzo miła dla mojego marnego talentu 🙂🩷
UsuńWszystkiego najlepszego! Niech kolejne lata będą co najmniej tak słodkie jak ten tort! Bo życie zaczyna się po czterdziestce!
OdpowiedzUsuńMirko piękne życzenia, bardzo dziękuję 😘
UsuńWszystkiego najlepszego Kochana! 🤗🧡🌷
OdpowiedzUsuńZdrowia, szczęścia i spełnienia wszystkich marzeń! 💖
Torcik piękny :))
Buziaki 😘😘
Kasiu dziękuję że zajrzałaś, bardzo dziękuję za życzenia 😍
UsuńŚliczny kochana!
OdpowiedzUsuńSto lat!
Podwójnie dziękuję 😘
UsuńWszystkiego najlepszego. Tort świetny. Na bogato! :)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo na bogato, jeszcze tyle smaków nie robiłam w torcie 😁
Usuńale bym zjadła kawałek:) sto lat!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kochana 💜
UsuńWszystkiego najcudniejszego z okazji urodzin! Tort dobrze wyszedł. Zdrówka dla Was!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, miło mi że tort się podobał 😘
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńKochana, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Same najserdeczniejsze życzenia, zdrówka, miłości, radości na co dzień, spełnienia marzeń i samych sukcesów! :) Tort niesamowity. To nie ciasto, to dzieło sztuki! Podziwiam, jak można zrobić coś tak okazałego i pięknego! Może kiedyś i ja dojdę do takiej wprawy :D Jestem zachwycona i wyobrażam sobie miny gości jak go zobaczyli :) A smak? Na pewno był obłędny :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Witaj 🩷 Klaudia Twoje słowa to miód na moje serce, serdecznie dziękuję za tak miłe słowa 😘 w tym przypadku czas działa na Twoją korzyść każdy tort to kolejne doświadczenie. Ja swój pierwszy od podstaw zrobiłam na roczek młodszej córki i tak już 11 lat bawię 😁 gorące pozdrowienia 😘😍
UsuńOj zjadłabym :) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ♥ Spełnienia marzeń ♥ piękny wiek :) u mnie już za kilka tygodni 42...jak to leci
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘 Magda to już dziś wszystkiego najlepszego Ci życzę 🩷🩷
UsuńThe cake looks so good.
OdpowiedzUsuńMy new post: https://www.melodyjacob.com/2023/12/edinburgh-zoo-winter-village-skating.html
Have a nice day.
Thank you 🙂
UsuńSpełnienia marzeń :D! Oby kolejne i 100 lat było wyplenione zdrowiem, szczęściem i radością ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
Wildfiret
Bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🙂 z pewnością będę zaglądać do Ciebie 😀
UsuńWszystkiego naj... naj... naj... :) tort przepiękny, rzeczywiście pracochłonny, ale warto było poświęcić czas na jego przygotowanie :) uściski :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Zgadzam się że warto 🙂raz na jakiś czas trzeba wykonać taki trud 😁 bardzo dziękuję za życzenia 😍
UsuńLekko spóźnione - wszystkiego najlepszego Monia! :D
OdpowiedzUsuńAmelko pięknie dziękuję 😘
UsuńJakie cudo przygotowałaś. Gratuluję talentu. Z okazji urodzin życzę wszelkiej pomyślności, zdrowia, radości, sukcesów i spełnienia wszystkich marzeń<3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘 ogromnie cieszą mnie takie miłe słowa 🙂 serdecznie pozdrawiam 🧡
UsuńCHętnie skosztowałabym tego tortu :)
OdpowiedzUsuńA z okazji urodzin życzę Ci wszelkiego najlepszego, zdrowia, szczęścia i obecności samych życzliwych osób wokół Ciebie :)
Bardzo dziękuję za piękne życzenia i miłe słowa 😘
UsuńJejku ale że się napracowała. Kremy, biszkopt taki takk... Przekrojone wygląda świetnie. Jak ja robię torty też kilka dni wcześniej robię już biszkopty ale nie wariuje... Tort taki raczej standardowy, jeden dżem jeden krem ale już dekoracja to tak. Szalejemy. Warto było. Bo w końcu raz się ma 18.lat hihi. Wszystkiego najnajpiekniejszego. Spełniaj marzenia i realizuj swoje pasje i cele. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo było co robić 😉 zwykle też przygotowuje prostsze torty, ale raz na jakiś czas warto 😀 bardzo dziękuję za życzenia 😍
UsuńWszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno pyszny tort:)
Bardzo dziękuję 😘
UsuńTort naprawdę prezentował się cudownie i smakowicie :D Spóźnione życzenia.... wszystkiego co najlepsze, zdrówka i samych radosnych dni w życiu kochana :*
OdpowiedzUsuńIwonka no taki efekt chciałam osiągnąć i się udało. Wyszło tak jak zaplanowałam 😀
UsuńSpóźnione, ale z serca przepiękne urodzinowe życzenia przesyłam💖🌹🤗
OdpowiedzUsuńTort piękny i zapewne smaczny🎂😀
Bardzo dziękuję za życzenia. Cieszę się że tort się podoba bo jestem z niego bardzo dumną 😀♥️🌹
Usuń