piątek, 10 stycznia 2025

Pierogi z mięsem z rosołu

Dzień dobry 🙂 

Czy są tutaj fani pierogów? Jeśli tak,to dobrze trafiliście bo dziś na obiad pierogi. A tak serio przed nami sobota, część dla części z nas jest to dzień wolny od pracy i wtedy można poszaleć w kuchni. A na pewno ja tak mam. A już 200% normy w gotowaniu wyrabiam gdy mąż w sobotę ma dyżur i cały dzień go nie ma,to ja szaleję 🤣 teraz gdy sobota jest jednym pełnym dniem gdy możemy razem posiedzieć to szkoda mi czasu i jestem grzeczna 😉. Ale przecież coś zjeść musimy. I gdy nie mam pomysłu na obiad, to pierogi są zawsze dobrym pomysłem. Moja rodzinka nigdy nie odmawia pierożków. A w związku z tym, że już trochę mięsa porosołowego się nazbierało to są pierogi z mięsem. Zwykle dodaje też obgotowaną kapustę kiszoną, ale tym razem chciałam odmiany i jest samo mięso. Dziewczyny orzekły, że tylko z mięsem są jeszcze lepsze, więc bardzo cieszy mnie taka postawa. A żeby ciasto miało ładny kolor to dodałam szczyptę kurkumy. Smaku ciasta pierogowego nie zmienia,a pięknie się prezentuje. No prawie pięknie,bo naprawdę nie mam ręki do falbanek... tyle lat próbuję się tego nauczyć i nie wychodzi. Dobrze że chociaż smaczne są!

Zapraszam na przepis i udanego weekendu życzę,do poniedziałku 🫶




Farsz:

400 g ugotowanego mięsa drobiowego ( z rosołu)

280 g pieczonego schabu 

1 duża cebula 

3 łyżki oleju 

250 ml wody 

1 mała marchewka 

1 gałązka natki pietruszki 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka suszonego majeranku 

Ciasto na pierogi:

550 g mąki pszennej typ 550

1 łyżka soli 

1 łyżeczka kurkumy mielonej 

2 łyżki oleju 

300 ml gorącej wody 


Farsz:

Mięso z grubsza pokroić. Cebulę pokroić w dużą kostkę.

W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać mięso i wodę i dusić do odparowania płynu. Doprawić sola, pieprzem oraz majerankiem. Ostudzić.

Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.


Do masy mięsnej dodać startą na małych oczkach marchewkę ( surową) i posiekaną natkę, wymieszać.


Gotowy farsz odstawić na bok.

Ciasto na pierogi:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz kurkumę. Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.

Wykonanie:

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm. 


Nałożyć po czubatej łyżeczce masy i zlepić pierogi.


Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię ( gotować partiami). Smacznego.







43 komentarze:

  1. Nie lubię pierogów ruskich, owocowych, ale te z mięsem z rosołu chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj za ruskie to bym się dała pokroić. Ale u mnie tylko ja je lubię, więc rzadziej robię,a z mięsem to wszyscy zjedzą. Serdecznie polecam i nic się nie marnuje 🤗

      Usuń
  2. Moja mama też tak często robi. Oboje z tatą uwielbiają takie pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe pierogi są najlepsze. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi a te z dodatkiem kurkumy śliczne 🤩i takie apetyczne 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja osobiście nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów 🤔

      Usuń
  5. Narobiłaś smaku. Wyglądają pięknie. Zimą jest więcej czasu i dosyć często robię pierogi z różnymi farszami. Nie dodawałam kurkumy. Teraz już dodam. Ja również nie nauczyłam się robić falbanki ale najważniejszy jest smak. Twoje z pewnością są pyszne. Pozdrawiam serdecznie 💕🌲

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest jedyny minus pierogów, że ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale z drugiej strony smak wynagradza wszystko. Miło mi że zainspirowałam Cię do użycia kurkumy.
      Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  6. Podziwiam, wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pierogi nie mają sobie równych! Uwielbiam! Ubolewam tylko, że tak mało czas mam na gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z każdym słowem i z tym że są doskonałym pomysłem na obiad,s sensie pierogi i że ciągle czasu brakuje...

      Usuń
  8. Pierogi wyglądają bardzo apetycznie, narobiłaś apetytu... Pomysł z kurkumą znakomity. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie polecam ten trick. Pracy dodatkowej nie ma,a efekt wow jest.

      Usuń
  9. Uwielbiam domowe pierogi, a te prezentują się wspaniale. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu i patent z kurkumą też super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam że trzeba szanować każdy produkt, który kupimy i wykorzystać go jak najbardziej efektywne i dlatego pierogi czy krokiety są dosłownym pomysłem na wykorzystanie takiego mięsa. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  10. Czy ja mogę z Tobą zamieszkać?????

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi wyglądają mega apetycznie, kolorek piękny! Pomysł z dodaniem kurkumy do ciasta wykorzystam oczywiście:)
    Mięsko z rosołu często wykorzystuję na farsz albo do pierogów albo do białych klusek albo do klopsa. Dobrze smakuje takie gotowane w warzywach.
    Falbanek też nie umiem robić ale co tam falbanki, liczy się smak:)
    Udanego weekendu życzę i miło spędzonego czasu z rodzinką! Buziaki😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pieczonego klopsa też kiedyś wykorzystywałam takie mięsko, ale kończyło się na tym że sama to jadłam bo reszta rodzinki nie bardzo, więc teraz najbezpieczniejsze jest zrobić farsz do pierogów. Miło mi że pomysł z kurkumą się podoba. Serdecznie pozdrawiam i udanego weekendu 🙂

      Usuń
  12. Są tam jakieś falbanki, dawno nie robiłam pierogów, robi sąsiadka i mi podrzuci.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo miło z Jej strony. Również pięknie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  13. Ależ moja droga, Twoje falbanki są śliczne :)
    Niezmiernie apetycznie wyglądają te pierożki, a kolor ciasta to meeega pomysł.
    Normalnie zgłodniałam na widok tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko Ty zawsze taka miła dla mnie jesteś 😘 bardzo dziękuję 😘 no muszę przyznać że z tego koloru ciasta jestem bardzo zadowolona.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  14. Uwielbiam takie pierogi, u mnie najczęściej farsz jest z dodatkiem ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja chyba ryżu nie dawałam do pierogów,raz mi się zdarzyło dać kaszę.

      Usuń
  15. uwielbiam pierogi, a z mięsem to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj Monia w Nowym Roku :) Ach, jak ja uwielbiam pierogi! A te wyglądają naprawdę apetycznie, zwłaszcza z mięsem – klasyk, który zawsze przechodzi. Ciekawe z tą kurkumą, fajny trik na ładny kolor, muszę spróbować! A co do falbanek – nie martw się, ja też nie mam ręki do idealnych krawędzi, ale liczy się smak, a ten na pewno jest pyszny. U mnie mąż ma rękę do zakanczania falbanką, dlatego jemu zawsze zostawiam lepienie pierogów :) Ale narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu 🩷
      U mnie mąż robi falbanki widelcem, albo takie ufoki czyli dwa krążki ciasta skleja razem a w środku farsz i wygląda to jak statek ufo 😀
      Teraz myślę nad jakąś wersja wege, ale to już będzie porcja na jedną osobę bo moi nie bardzo takie pierogi...

      Usuń
  17. Wspaniale się prezentują i do tego nadziane na bogato :) Zjadłabym z przyjemnością ;) Ja robiłam pierogi jak dotąd tylko z grzybami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja z samymi grzybami to tylko uszka do barszczu robię na Wigilię. Na bogato, bo trzeba zamrożone zapasy przerobić 😁

      Usuń
  18. my z mięsa z rosołu pasztet robimy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe pierogi! Jaki bogaty i smaczny farsz!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie całkiem z rosołu to nie są (mmm... schabik...). No i zaciekawił mnie dodatek surowej marchewki!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja już zgłodniałam od przeglądania tych wszystkich pyszności :D

    OdpowiedzUsuń