poniedziałek, 20 stycznia 2025

Gęsty koktajl z pigwą

Dzień dobry 🙂 

Pamiętacie jak parę dni temu pisałam że publikacje będą się odbywać w poniedziałek, środę i piątek. I póki co taki kalendarz zostaje w mocy,z tym że poniedziałki będą dniem koktajlowym. Na razie mam zgromadzone pomysły na 10 takich poniedziałków,a może po drodze jeszcze coś się wydarzy. Bardzo trzymam kciuki za to, bo ogromną frajdę sprawia mi komponowanie nowych koktajlów. Gdy w ubiegłym roku podjęłam swoją walkę z wagą i robiłam sobie do pracy koktajle, koleżanka zapytała mnie skąd biorę pomysły na te wszystkie koktajle. Otóż nie jest to żaden sekret, najczęściej inspiracją dla danego koktajlu są promocje na warzywa i owoce w sklepie,w którym robię zakupy. Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce w naszym kraju są zaskakująco wysokie,a wiadomo też że dieta to także wysiłek finansowy, więc musiałam znaleźć złoty środek na to wszystko...i tak właśnie powstał ten koktajl...u mnie w domu nie korzystało się z owoców pigwy, zresztą nazwę tę usłyszałam dopiero gdy mocno wciągnęłam się w gotowanie. I gdy jakiś czas temu weszłam do mojego ulubionego sklepu i zobaczyłam że pigwa tego dnia jest tańsza o 40% , od razu włożyłam ją do koszyka z myślą że będzie z niej koktajl. Jak pomyślała tak zrobiła i wyszedł bardzo gęsty koktajl o bardzo ciekawym smaku. Nie jest to smak agresywny, ale trudno mi go do czegoś porównać...to już dłużej Was nie zanudzam tylko serdecznie zapraszam na koktajl na bazie pigwy.

Udanego tygodnia. U nas zaczęły się ferie.




600 g puree z pigwy 

400 g kefiru 

Sok z 1,5 cytryny 

2 gałązki bazylii

2-3 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

500 ml wody 


Owoce,u mnie 4 sporawe pigwy, umyć osuszyć. Przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. 

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec aż będą miękkie. Następnie wyjąć i zmiksować na gładko. Ostudzić.

Do dużego garnka przełożyć pigwę, dodać posiekaną z grubsza bazylię. Wycisnąć sok z cytryny i także dodać.

Dodać erytrol,kefir i wstępnie zmiksować. Następnie dolewając wodę regulować gęstość koktajlu. Podawać schłodzone. Smacznego.

* Jeśli wolicie bardziej płynne koktajle zalecam użycie większej ilości wody, myślę że może to być nawet drugie tyle co ja dodałam. Najlepiej dolewać po małych ilościach i sprawdzać czy konsystencja nam odpowiada.






41 komentarzy:

  1. o, pigwę znam i lubię do herbaty, mam właśnie syropek w domu. Ale takiego koktajlu bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można by dodać taki syrop do nabiału i zrobić szybki i prosty koktajl.

      Usuń
  2. Ależ taki koktajl musi być pyszny. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi naprawdę ciekawie :) Pigwę robiłam jedynie pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdego dnia koktajle zastępują mi jeden posiłek. Takiego z pigwy jeszcze nie piłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też tak jest,a czasem są dwa posiłki jeśli za dużo zrobię koktajlu 😉

      Usuń
  5. Zapowiada się pysznie! Spróbowałabym z przyjemnością 😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja. Używam czasem pigwy jako dodatek do herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo ciekawy koktajl!
    Z pigwy robię dżemik, sok a kiedyś jeszcze nalewkę. Ma ciekawy, trudny do określenia smakale bardzo dobry! Sam owoc zdecydowanie kwaśny, więc koktajl myślę, że ma wyrazisty i orzeźwiający smak i o to chodzi!
    Dobrego tygodnia Mania!🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na surowo rzeczywiście nie jest za smaczny ten owoc,na szczęście po obróbce można wyczarować pyszności.
      Wszystkiego dobrego 🙂

      Usuń
    2. Oczywiście Monia miało być. Sorki🤗

      Usuń
    3. Nic nie szkodzi, mnie też czasem telefon robi psikusa 😉

      Usuń
  8. Brzmi pysznie :)
    Nie wpadłanbym na to, żeby inspiracje czerpać z promocji w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Noooo!! A teściowa zawsze mi powtarzała, że z pigwy to tylko nalewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pigwa na herbatkę, syropy,dzemy ale koktajlu nie znam, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, koktajl z pigwy brzmi jak totalna egzotyka! I do tego ta historia z promocją – mistrzowskie podejście do kuchni w wersji ekonomicznej. Podziwiam za kreatywność i konsekwencję z tym planem publikacji, koktajlowe poniedziałki zapowiadają się pysznie! Na pewno spróbuję tego przepisu, bo brzmi intrygująco, a pigwa to dla mnie jeszcze nieodkryty smak. Trzymam kciuki za kolejne pomysły i czekam na następne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Taki komentarz daję motywację do jeszcze bardziej wytężonej pracy aby blog był coraz lepszy. Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  12. Tak to prawda że dieta to wysiłek finansowy,a ceny w sklepach wysokie. Ja czasem korzystam z przecen,z promocji znam też sklepy oferujące w niższej cenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ceny żywności to temat rzeka, dobrze że czasem można skorzystać z promocji czy przecen. Dziękuję za odwiedziny 😘

      Usuń
  13. Super wygląda ten koktajl. ;) Ja lubię pić melisę z pigwą, natomiast samej pigwy niegdy nie jadłam. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo do jedzenia nie bardzo się nadaje, ale do " przetwórstwa" jak najbardziej!

      Usuń
  14. Ale zaskoczenie! Z pigwy! Kiedy przeczytałam tekst, przeleciał mi przez głowę pomysł na koktajl z mojej pigwy (bo wciąż mam cały słoik pachnących owoców z tamtorocznego nastawu, którymi aromatyzujemy herbatę). Ale jest jeden szczegół - to byłby koktajl alkoholowy, bo to pigwa z nalewki! Więc kefir raczej odpada... Ale np. mleko kokosowe? Byłoby ciekawie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że bardziej sojowe by się nadało bo nie będzie tak dominować w smaku jak kokosowe. No i owocami z nalewki to raczej koktajl deserowy niż śniadaniowy 😉ale takich też nam trzeba 😀

      Usuń
  15. Do tej pory próbowałam tylko dżemu z tego owocu. Nie wiedziałam, że można go użyć do koktajli. Serdeczności na nowy udany tydzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to myślę że ze wszystkiego można zrobić koktajl. Ten dżem z pigwy można wymieszać z mlekiem i też będzie fajny koktajl. Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  16. Pigwę uwielbiam także koktajl to moje smaki 😊My z naszej pigwy robimy nalewkę też jest pyszna 😀 pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze takiej nalewki nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Gorące uściski Aniu!

      Usuń
  17. Hejka. Masz świetne pomysły na koktajle. Mega bomba witaminowa. Nigdy o takim koktajlu bym nie pomyślała super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko bardzo dziękuję, miło mi że tak o mnie myślisz. Udanego tygodnia u

      Usuń
  18. Nigdy nie wpadłaby na to, aby zrobić koktaj z pigwy!

    OdpowiedzUsuń
  19. O ile uwielbiam pigwowce i codziennie pije z niej herbatę, to z pigwą mam problem :) Ma śliczny zapach ale smakowo z mało w niej mocy witaminy C :) Jakby nie było, skosztowałabym z przyjemnością, bo wiem że robisz pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń