Dzień dobry 🙂
Dawno nie było pomysłu na pieczywo, więc trzeba to nadrobić. A że jakiś czas temu wpadła mi w oko nazwa kuskus perłowy to musiałam to jakoś wykorzystać. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten błyskawiczny. Sam proces przygotowania przebiega inaczej. A jego finalny wygląd jest tak fajny, że chętnie by się zjadło po prostu takie kuleczki z miski. Ale ja bym nie była sobą gdybym czegoś nie wycudowała, więc zrobiłam takie nieregularne, nieidealne bułki. Ale bardzo smakowite. Zaciekawieni? Jeżeli tak to serdecznie zapraszam na przepis 🙂
260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej typ 550
200 g ugotowanego perłowego kuskusu
1 łyżeczka soli
2 opakowania drożdży instant
475 g ciepłej wody
Do 250 ml wody dodać drożdże, wymieszać i pod przykryciem odstawić na 15 minut.
Do miski robota przedłużyć obie mąki, dodać sól oraz kuskus. Wymieszać. Dodać rozpuszczone droższe i ponownie wymieszać.
Stopniowo dodawać wodę i wyrabia ciasto robotem 5 minut. Ciasto będzie dość luźne.
Przykryć ściereczką i odstawić do podwójnego wyrośnięcia.
Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i głęboką łyżką kuchenną lub chochla nakładać porcję ciasta ( u mnie po około 80g). Odstawić na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st góra - dół i piec około 17-18 minut do ładnego zrumieniania. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Z podanych składników wyszło mi 15 bułek po około 166 kcal jedna sztuka. Smacznego.
Wow, jakie fajne bułeczki. Takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Jestem z nich bardzo zadowolona.
UsuńKoniecznie muszę takie bułeczki zrobić na śniadanko.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, mam nadzieję że będą Ci smakować 🙂
UsuńCiekawe, wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńAle ekstra! Chętnie spróbuję! <3
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńWow jakie piękne bułeczki 😍Lubię kus kus bo robi się go błyskawicznie,do tego kurczaka z warzywami na patelnię i szybki obiadek gotowy 🙂
OdpowiedzUsuńMasz rację to produkt który bardzo ułatwia życie w kuchni.
UsuńAle pięknie wyglądają Twoje bułeczki. Takich jeszcze nie widziałam. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńBo to mój autorski pomysł 🤗
UsuńŚwietny pomysł na pysze bułeczki. Wyglądają rewelacyjnie z tym kuskusem!
OdpowiedzUsuńPięknego weekendu! 🤗🧡
Bardzo dziękuję Kasiu, jestem z nich całkiem dumna 😀
UsuńLubię takie domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
Usuńdo serka pycha;D
OdpowiedzUsuńZgadzam się 💪
UsuńI znowu coś fajnego do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pomysł się podoba.
UsuńKolejny super pomysł na urozmaicenie bułeczek! Lubię jak pieczywo jest nieregularne.Dom to nie fabryka:)
OdpowiedzUsuńBułeczki bardzo apetyczne!
Miłego weekendu!🤗
Bardzo dobrze powiedziane, dom to nie fabryka. Z tym że ja niestety jestem nadmiernie ambitna i chciałabym żeby wszyscy wyglądało idealnie 😏...
UsuńWyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńBardzo ciekawy przepis 😊
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję 🙂
UsuńLubię takie bułeczki z ziarnami :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
Angelika
Ziarenka są pyszne. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńPiękne bułeczki 🩷
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWyglądają nieziemsko! Do tego pomidor, szczypiorek i sałata i śniadanie jak się patrzy ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tak najczęściej teraz wygląda kolacja, do tego lekki twarożek do posmarowania.
UsuńAle fajne bułeczki wyszły!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć.
UsuńAle smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńAle piękne i apetyczne bułeczki. Super pomysł z tym kuskusem:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pulchniutkie bułeczki ^_^
OdpowiedzUsuńapetyczne bułeczki
OdpowiedzUsuń