środa, 7 lutego 2024

Pączki na samych białkach

Dzień dobry 🙂

Dziś dzielę się z Wami pomysłem pączki, na bazie samych białek. Bo jak wiecie do tego rodzaju deseru zwyczajowo używa się samych żółtek. Jednakże po świątecznych szaleństwach zostało mi sporo zamrożonych białek i musiałam je jakoś wykorzystać. Zrobiłam pączki i babeczki, ale to innym razem. Pączki wyszły puszyste, chociaż w kształcie nie do końca idealne bo pączki to też smakołyk, który robię raz w roku więc jeszcze muszę się podszkolić 😁 ale było smacznie i to najważniejsze. A jutro zapraszam na ostatni pomysł na Tłusty Czwartek 🤩




600 g mąki typ 650

200 ml mleka letniego 

4 białka

50 g cukru

1 opakowanie drożdży

3 łyżki oleju

1 mały słoik konfitury truskawkowej

1 litr oleju do smażenia


Do dużej miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. 

Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać. Dodać olej i ponownie krótko zagnieść.

Białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Wyrabiać tak długo aż cała piana się wchłonie.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na równe porcje,u mnie wyszło 14 sztuk. 

Z każdej porcji uformować zgrabną kulkę i odstawić do drugiego rośnięcia.

Po około 20 minutach rozgrzać olej. Wkładać po 2-3 pączku i smażyć ok 2 minut z każdej strony. Wyjąć i odsączyć na kratce.

Do rondelka przelać konfiturę i podgrzać do rozpuszczenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylko do nadziewania pączków i nabić pączki . Oprószyć cukrem pudrem . Smacznego.






26 komentarzy:

  1. Fajny przepis, który na pewno warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za pączkami, ale te wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, wyglądają bardzo apetycznie. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pączki wyglądają bardzo apetycznie :) najbardziej lubię jak jest dużo nadzienia :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie nic się nie może zmarnować, super!!! Te pączki wyglądają wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu na wszystko ciężko zapracowałam, więc trzeba wszystkie produkty szanować 🙂

      Usuń
  7. WOW!! Tyle nadzienia nie będzie nawet w pączkach z najlepszej cukierni!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba że w pączku za 100 zł, bo czytałam dziś że są i w takiej cenie za 1 sztukę....

      Usuń
  8. Pączki wyglądają bardzo apetycznie. Nie wiedziałam, że tak można wykorzystać białka. Ale Ty przecież jesteś z Poznania i masz tę cechę gospodarnej kobiety<3 Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem poznański słoik 🤗 urodzona w Małopolsce, wychowana na Zagłębiu ( Górny Śląsk), od 7 lat w Poznaniu, więc chyba różne czynniki się na mnie złożyły 😂😂 ale faktem jest nie lubię jak coś się marnuje.
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  9. Przepiękne Ci wyszły te pączusie i ta ilość nadzienia to coś wspaniałego dla oczu i podniebienia ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, taki efekt chciałam osiągnąć,żeby ładnie się prezentowały 🤗

      Usuń
  10. Monia
    Czepiasz się kochana bo tym pączkom nic nie brakuje:)
    Kształt pączkowy,kolorek super,puchate,bogate w dżemik i czego chcieć więcej 😘
    Dla mnie super!
    Pozdrawiam serdecznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  11. O mater !!! Szkoda, że ja tak późno zobaczyłam Twój przepis. Pączki już kupione w piekarni. Może na przyszły rok zrobię sama ? Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż dziw, że na samych białkach wyszły takie pulchne... Ćwierczakiewiczowa chwyciłaby niezłe zdziwko :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie u Ciebie ❤️♥️🥰

    OdpowiedzUsuń