Dzień dobry:)
I jak Wasza majówka? U mnie pracowita, bo dzisiaj musiałam być w pracy. Ale w piątek były rowery, a wczoraj spacer w dużym, pięknym parku. Do tego kawka na balkonie z pysznym ciastem. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem sprzed kilku dni. Lekki i bez pieczenia, a do tego wykorzystujemy wodę od mleczka kokosowego z puszki. Serdecznie zapraszam i życzę udanej reszty majówki:)
8 biszkoptów
Jogurt straciatella:
580 g jogurtu naturalnego
250 ml wody z mleczka kokosowego
1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki erytrolu
35 g gorzkiej czekolady
Mus z mango:
1 puszka pulpy z mango
4 g galaretki cytrynowej bez cukru
100 ml wrzątku
2 łyżeczki żelatyny
Tortownica 18 cm
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia I ułożyć biszkopty, w razie konieczności dociąć.
Jogurt:
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.
Czekoladę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić, odłożyć na bok.
Do miski przełożyć jogurt, wodę kokosową, sok z cytryny i erytrol,dokładnie wymieszać. Dodać czekolade i znowu wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej ,wymieszać i dodać do reszty jogurtu. Dokładnie wymieszać i ostrożnie wylać na biszkopty, wstawić do lodówki na 2 godziny do stężenia.
Mus mango:
Galaretkę wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Dodać żelatynę i również doprawić do jej rozpuszczenia. Dodać pulpę z mango i dokładnie wymieszać. Wylać na jogurt i wstawić do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
Cudnie wygląda i na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńJak zawsze pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jesteś bardzo miła Izuniu:)
UsuńSuper Asiu :) obawiam się, że mogłabym nie zatrzymać się na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Też tak miałam;)
UsuńKawka z takim ciachem to dopiero rarytas :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuń