Dzień dobry:)
Może coś bardzo owocowego i bez pieczenia na weekend? Służę uprzejmie:). Prościutkie,pyszne i mega kolorowe ciasto! Jest tylko z nim jeden kłopot....trzeba trochę odczekać, aż wszystko się zsiądzie. Dlatego ja przygotowałam ciasto na wieczór, noc w lodów i od rana można się delektować 😋 serdecznie zapraszam.
22-24 herbatniki
300 g sera na sernik
400 g kremówki
3 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki erytrolu
2 łyżeczki żelatyny
1 duży banan
1 galaretka przeźroczysta
Borówki
Truskawki
Forma 20*20 cm
Wiórki kokosowe przełożyć z erytrolem do pojemnika blendera z ostrzami, zmielić . Odłożyć na bok.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Kremówkę ubić na sztywny krem.
Serek wymieszać ze zmielonymi wiórkami. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Dodać śmietanę i również wymieszać.
Nałożyć połowę kremu,wyrównać. Banana obrać przekroić na pół,a później wzdłuż. Ułożyć na kremie, pomiędzy dodać borówki. Nałożyć porcję kremu, rozsmarować. Nałożyć drugą warstwę herbatników i nałożyć resztę kremu. Rozsmarować i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
W międzyczasie rozpuścić galaretkę i dokładnie ją ostudzić.
Na wierzchnim kremie ułożyć truskawki i borówki. Ostrożnie zalać galaretką i zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić w kostkę. Smacznego.
Pyszny deser, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też takie ciasta lubię:)
UsuńWygląda cudownie, musi być pyszne, chyba się zainspiruję i zrobię podobny deser niebawem:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:)
UsuńWygląda pyszniutko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWspaniale się prezentuje! Biel i kolorowe owoce wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, wygląda uroczo:)
Usuń