Dzień dobry:)
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu,
znowu 😂 miałam też końcówkę sałaty. Wiecie o czym mówię- takie małe listki zwinięte w malutki głąb i na kanapkę to średnio się nadaje. No to posiekałam ją, dodałam wycudowane kulki z ryżu i wyszła super sałatka na kolację. Zaciekawieni? Zapraszam dalej:))
Kulki:
200 g ugotowanego ryżu
50 g serka kanapkowego
2 łyżki grubej bułki tartej
Szczypta słodkiej papryki mielonej
Szczypta chili w płatkach
Sałatka:
Garść sałaty
1/2 ogórka wężowego
2 łyżki czarnych oliwek
Kawałek pora lub 1/2 małej cebuli
2- 3 truskawki
1 łyżeczka oliwy
Sól, świeżo mielony pieprz
Kulki:
Do miseczki przełożyć ryż, dodać serek oraz bułkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Uformować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w zamykanym pudełku i wstawić do zamrażarki na godzinę.
Sałatka:
Sałatę posiekać z grubsza. Ogórka umyć, osuszyć. Obieraczką pokroić w cienkie paski. Dodać do sałaty, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Wymieszać wszystko. Ułożyć na półmisku. Dodać pokrojony por,oliwki oraz truskawki. Oprószyć solą oraz pieprzem. Dodać ryżowe kulki i podawać od razu. Smacznego.
ale oryginalny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo ładnie podana!
OdpowiedzUsuńStarałam się;)
UsuńCo za super pomysł :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł Kochana na kuchnię zero waste :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuję, wszystko takie drogie więc trzeba wszystko do końca zużywać:)
Usuńale fajnie wygląda
OdpowiedzUsuń