Dzień dobry:)
Zapraszam na kolejny pomysł na kurczaka. Pewnie już Wam wspominałam, że moja rodzinka bardzo lubi mięsko z kurczaka. I to w każdej postaci. Dlatego obok znanych i lubianych przez nas wersji od czasu do czasu lubię przygotować " coś " nowego. Tym razem postawiłam na trio- miód, musztarda i curry mielone. Wyszło pyszne i soczyste mięsko, idealne na niedzielny obiad. Do tego praktycznie robi się samo, wystarczy przygotować marynatę a potem pozwolić, aby magia sama zadziałała 😋 Myślę, że wystarczająco zachęciłam Was do przygotowania takiego mięska. Dlatego nie przedłużając zapraszam na przepis.
10 pałek drobiowych
Marynata:
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka białego pieprzu mielonego
sól do smaku
Do miseczki przełożyć miód, musztardę, olej oraz curry i pieprz. Postawić na garnku z gotującą się
wodą i stale podgrzewając mieszać do rozpuszczenia się miodu i połączenia się składników.
W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą z każdej strony. Marynatą posmarować każdą
pałeczkę, przełożyć do rękawa do pieczenia i zostawić w lodówce na noc. Kolejnego dnia wyjąć
paczuszkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Wstawić
do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200 st i piec około godziny do wyraźnego zrumienia.
Smacznego!
To tak jak u mnie, uwielbiamy kurczaka w każdej postaci :-) i tu fajny pomysł na takie pałki, supcio :D
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy kurczaka a w takiej wersji na pewno jest pyszny 😊
OdpowiedzUsuńDawno nie jedliśmy podudzi z kurczaka i na pewno wkrótce przygotuję!
OdpowiedzUsuńto coś dla nas takie smaki
OdpowiedzUsuń