sobota, 18 czerwca 2022

Mleczne babeczki z brzoskwionią

Dzień dobry:)

Jakie plany na ten upalny dzień? My albo do zoo pojedziemy, albo nad jezioro, jeszcze nie wiemy.  Ale pewne jest, że zabierzemy ze sobą pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki. Tym razem smak podkręciłam mlekiem w proszku. Serdecznie polecam i udanego leniuchowania Wam życzę:)




200 ml mleka 

50 g mleka w proszku 

50 g cukru 

50 g erytrolu 

250 g mąki +1 łyżka

2 jajka

100 ml oleju 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

3 połówki brzoskwini ( poza sezonem można użyć z puszki)


Brzoskwinie pokroić na małe kawałki, przełożyć na ręcznik papierowy. 

Do rondelka przelać mleko, dodać mleko w proszku, oba cukry, zagotować stale mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Następnie wbić po 1 jajku, za każdym razem mieszając. Dodać olej, wymieszać.

Mąkę (250 g) wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do mokrych składników. Wymieszać. 

Do małej miseczki przełożyć 1 łyżkę mąki, dodać owoce i wymieszać. Całość przerzucić do miski z ciastem i po raz ostatni wymieszać. 

Silikonowe foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta. 

Piec w 180 ( piekarnik góra-dół) 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem. 






4 komentarze:

  1. Kupiłam ładne foremki do muffin i niestety leżą bezczynne. Bardzo smakowite te Twoje babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyglądają, uwielbiam takie babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite i idealne na zabranie ze sobą w plener :D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie babeczki są zawsze dobre

    OdpowiedzUsuń