Dzień dobry:)
Jakie ciasto kojarzy się z latem? Mnie oczywiście ciasto z truskawkami i rabarbarem. Najlepiej w wersji drożdżowej. Ale jest znacznie szybszy sposób na ciasto czyli znane już ciasto na kwaśnej śmietanie. Miesza się je łyżką i po sprawie. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i naprawdę pyszne. Mój mąż była zachwycony, a on jest dosyć wymagający jeśli chodzi o ciasto. Serdecznie zapraszam na przepis:)
400 g śmietany 12%
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g erytrolu
70 g cukru
50 ml oleju
3 jajka rozm. L
Truskawki
Rabarbar
Kruszonka:
50 g mąki
30 g cukru
30 g zimnego masła
Forma 23*23 cm
Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Do sporej miski przełożyć śmietanę i dodać oba cukry i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie wymieszać ( można to zrobić ręczna trzepaczką). Stale mieszając dodać olej.
W mniejszej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Ułożyć na cieście i dać resztę ciasta. Na cieście ułożyć kawałki truskawek.
Kruszonka:
Do małej miseczki przełożyć mąkę, wymieszać z cukrem. Dodać kawałki masła, rozetrzeć w palcach, aby kruszonka miała konsystencję mokrego piasku. Obsypać ciasto obficie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 180 st i piec około 45 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.
Cudowne ciasto! <3
OdpowiedzUsuńNa sam widok pracują mi kubki smakowe.
Rabarbar i truskawki to cudowne połączenie - pycha! :D
Zgadzam się, to najlepsze połączenie:)
UsuńPiękne i smakowite :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńW ubiegły weekend sama robiłam ciasto z rabarbarem. Według mnie jest on świetnym przełamaniem słodyczy :D
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńMniam 😋 lubię takie ciacha 😉
OdpowiedzUsuńJa właśnie też bardzo:)
UsuńNo popatrz. I można bez masła!
OdpowiedzUsuńI można i to jak pysznie:)
Usuń