niedziela, 5 czerwca 2022

Ciasto na kwaśnej śmietanie z truskawkami i rabarbarem

Dzień dobry:)

Jakie ciasto kojarzy się z latem? Mnie oczywiście ciasto z truskawkami i rabarbarem. Najlepiej w wersji drożdżowej. Ale jest znacznie szybszy sposób na ciasto czyli znane już ciasto na kwaśnej śmietanie. Miesza się je łyżką i po sprawie. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i naprawdę pyszne. Mój mąż była zachwycony, a on jest dosyć wymagający jeśli chodzi o ciasto. Serdecznie zapraszam na przepis:)


400 g śmietany 12%

400 g mąki 

3 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 g erytrolu 

70 g cukru 

50 ml oleju 

3 jajka rozm. L 

Truskawki 

Rabarbar 

Kruszonka:

50 g mąki 

30 g cukru 

30 g zimnego masła 


Forma 23*23 cm


Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. 

Do sporej miski przełożyć śmietanę i dodać oba cukry i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie wymieszać ( można to zrobić ręczna trzepaczką). Stale mieszając dodać olej. 

W mniejszej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Ułożyć na cieście i dać resztę ciasta. Na cieście ułożyć kawałki truskawek.

Kruszonka:

Do małej miseczki przełożyć mąkę, wymieszać z cukrem. Dodać kawałki masła, rozetrzeć w palcach, aby kruszonka miała konsystencję mokrego piasku. Obsypać ciasto obficie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 180 st i piec około 45 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego. 







10 komentarzy: