Witajcie:)
Wiem,że boczek to nie jest zbyt dietetyczny produkt 😝 ale z drugiej strony nie samą dietą człowiek żyje. A poza tym raz na jakiś czas taka rozpusta nikomu nie zaszkodzi, nie dajmy się zwariować. Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posmarowane taką marynatą i później położone na grillu też będzie super pomysłem. Zatem szybciutko po boczek do masarni i potem ucztujemy 😀
800 g boczku surowego
2 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiego sosu chili
Sól
Mięso umyć i osuszyć. Porządnie posolić.
Do miseczki przełożyć olej, ketchup oraz wszystkie przyprawy ( poza solą). Wymieszać i posmarować ze wszystkich stron mięso. Odłożyć na godzinę.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st . Mięso obłożyć papierem do pieczenia, ale niezbyt ciasno, aby był przepływ powietrza. Po około 50 minut wyłączyć piekarnik ,rozłożyć papier i zostawić tak mięso do wystygnięcia ( w piekarniku). Smacznego.
Oj Kochana, wiedzę, że gotujesz idealnie dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ja też lubię takie smaki od czasu do czasu:)
UsuńPyszny i aromatyczny <3 Mojego Męża też już kupiłaś :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu:)
UsuńPieczony najlepszy!
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
UsuńMój mąż również byłby takim boczkiem zachwycony:)
OdpowiedzUsuńNo tak, Panowie lubią takie smaki:)
UsuńMój tata by był zadowolony :D
OdpowiedzUsuńTakim boczkiem to mój mąż byłby zachwycony ^_^
OdpowiedzUsuń