Witajcie w małą sobotę 😄
Takie wolne w środku tygodnia roboczego to fajny czas. Można dłużej pospać, zjeść nieśpiesznie śniadanie z rodzinką, a później przygotować pyszny obiad. Ja tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycyjnej formie, bo pokrojone mięsko wcześniej upiekłam i dopiero potem zrobiłam sos. Szynka tak przygotowana jest mięciutka i soczysta. Serdecznie zapraszam na przepis i udanego wolnego czwarteczku Wam życzę 🙂
4 grubsze kotlety z szynki bez kości
Po 1 łyżeczce: białego pieprzu mielonego, papryki słodkiej mielonej i majeranku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu
2 łyżki mąki + 1 szklanka wody
Sól do smaku
Mięso umyć, osuszyć. Można przekroić na dwie części. Przyprawy wymieszać w małej miseczce ( razem z solą) i dokładnie natrzeć mięso. Odłożyć na bok na pół godziny.
Po tym czasie na dno formy do zapiekania wylać oliwę, ułożyć kotlety i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 30-35 minut,do ładnego zrumnienienia.
Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, mięso przełożyć na talerz. Płyny, które pozostały w formie przelać do rondelka. Zagotować. W międzyczasie z mąki i wody zrobić zaklepkimi,którą połączyć z sosem, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu doprawić do zgęstnienia sosu, włożyć kotlety z szynki. Smacznego.
Mniam mniam 😊
OdpowiedzUsuńPycha, idealne na obiad :D
OdpowiedzUsuńTak, moja rodzinka bardzo lubi mięsko w sosiku.
UsuńMój mąż byłyby bardzo zadowolony z takiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
To zapraszam Was oboje na obiadek:)
UsuńPyszny obiadek u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje:)
Usuńlubię tak przyrządzone mięso
OdpowiedzUsuń