czwartek, 16 czerwca 2022

Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym

Witajcie w małą sobotę 😄

Takie wolne w środku tygodnia roboczego to fajny czas.  Można dłużej pospać, zjeść nieśpiesznie śniadanie z rodzinką, a później przygotować pyszny obiad. Ja tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycyjnej formie, bo pokrojone mięsko wcześniej upiekłam i dopiero potem zrobiłam sos. Szynka tak przygotowana jest mięciutka i soczysta. Serdecznie zapraszam na przepis i udanego wolnego czwarteczku Wam życzę 🙂




4 grubsze kotlety z szynki bez kości 

Po 1 łyżeczce: białego pieprzu mielonego, papryki słodkiej mielonej i majeranku 

4 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki bulionu

2 łyżki mąki + 1 szklanka wody 

Sól do smaku 


Mięso umyć, osuszyć. Można przekroić na dwie części. Przyprawy wymieszać w małej miseczce ( razem z solą) i dokładnie natrzeć mięso. Odłożyć na bok na pół godziny. 

Po tym czasie na dno formy do zapiekania wylać oliwę, ułożyć kotlety i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 30-35 minut,do ładnego zrumnienienia. 

Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, mięso przełożyć na talerz. Płyny, które pozostały w formie przelać do rondelka. Zagotować. W międzyczasie z mąki i wody zrobić zaklepkimi,którą połączyć z sosem, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu doprawić do zgęstnienia sosu, włożyć kotlety z szynki. Smacznego. 




 

8 komentarzy: