Dzień dobry:)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisami na 2 koktajle- oba na bazie rabarbaru, jabłka i truskawek. Ale każdy z nich przygotowany w inny sposób- pierwszy na bazie kompotu ugotowanego z rabarbaru i jabłka ( I to nasz tegoroczny hit) i drugi z surowego rabarbaru i jabłka. W pierwszej wersji smak rabarbaru jest przyjemnie wyczuwalny. Nadaje świeżości i ten specyficzny smak gotowanego rabarbaru. A drugi chociaż smaczny to jednak czegoś innego się spodziewałam. Myślałam, że będzie bardziej kwaśny i bardziej będzie czuć rabarbar, a w tej " surowej " wersji truskawki są zdecydowanie wyczuwalny. A Wy którą wersję wybierzecie?
To Was zostawiam z tym pytaniem a sama zbieram się na krótki urlop, do zobaczenia w sobotę;)
Wersja z surowych owoców:
2 duże łodygi
1 jabłko
200 g truskawek
1 łyżka erytrolu
1 jogurt truskawkowy
300 ml przegotowanej wody
Owoce umyć i osuszyć. Rabarbaru obrać, z jabłek wykroić gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać wodę i erytrol. Zmiksować. Dodać jogurt i po raz ostatni zmiksować. Przed podaniem porządnie schłodzić.
Fajne, bardzo lubię koktajle z sezonowych owoców z jogurtem :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ja też , mogłabym cały dzień je jeść:)
UsuńJa bym wybrała ten z gotowanych owoców ^_^
OdpowiedzUsuńJa właśnie też wolę z tych gotowanych.
UsuńŚwietny przepis :) Lecę dziś po rabarbar!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńNie dodawałam nigdy rabarbaru do koktajlu. Może następnym razem przemycę :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń