czwartek, 30 września 2021

Zwykły chleb

Witajcie, witajcie:)

Zapraszam na przepis chlebkowy 😉 no chyba prościej się już nie da. No chyba, że chleb na sodzie....ale jeśli chodzi o chleb drożdżowy to prostszego przepisu nie ma. Można piec stale taki chlebek, albo traktować przepis jako bazę i modyfikować według własnego gustu. Polecam:))



600 g mąki typ 750

40 g świeżych drożdży

350 ml wody letniej

10 g soli


W dużej misce wymieszać drożdże z 100 ml ciepłej wody. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać 100 g i znów wymieszać. Przykryć i zostawić na 30-40 minut  aby rozczyn wyrósł. 

Po tym czasie dodać resztę przewidzianej wody, mąki i sól. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Zagniatając ręcznie trwa to około 10 minut. 

Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.  Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i uformować bochenek. Naciąć w kilku miejscach, obsypać z góry mąką i zostaw na kolejne 30-40 minut. 

W czasie gdy chleb rośnie rozgrzać porządnie blachę od piekarnika na najniższym poziomie sprzętu. Na innej blasze ułożyć chleb. Na dolną blachę wlać szklankę wody i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 50 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.


4 komentarze:

  1. Witam serdecznie ♡
    Nie ma nic pyszniejszego, niż taki własnoręcznie zrobiony chlebek :) Super! Bardzo fajny przepis, chętnie go spróbuję bo do tej pory piekłam tylko bułki ^^
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę serdecznie polecam, przepis prościutki ale przepyszny.

      Usuń