piątek, 1 października 2021

" Serdeczna" wuzetka

Dzień dobry:)

Częstuje od rana ciachem. I to nie byle jakim bo torcikiem imieninowym. Klasyczna wuzetkę ciut odchudziłam i nadałam jej uroczy kształt. Z pewnością może być torcikiem na inną okazję- urodziny, Dzień Matki czy Walentynki. Zapraszam na przepis:)



Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki 

2 łyżki kakao 

3 łyżki oleju 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa:

330 ml śmietany 30%

400 g śmietany 12%

2 łyżki erytrolu 

1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

200 ml śmietany 30%

1 łyżka erytrolu 

50 g czekolady gorzkiej 

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 

1/2 szklanki espresso 

Biszkopt:

Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i ubijać przez 5 minut mikserem, aż jajka nabiorą objętości i będą jasne. Stale mieszając dodać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia . Przesiać do jajek i wymieszać do połączenia. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać i piec w 180 około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i wykroić dwa blaty w kształcie serca. 

Masa śmietanowa:

Sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć Śmietanę 12%,sitko przełożyć na miskę i wstawić całość do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić. Dodać erytrol i ziarenka wanilii. Ubić na sztywno. Dodać odsączoną śmietane 12% i dokłada wymieszać. 

Wykonanie:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć espresso. Rozsmarować dżem. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną i wycisnąć całość na pierwszy blat ciasta. Nałożyć drugi blat i znów nasączyć . Wstawić torcik na 4-6 godzin do lodówki. 

Wierzch:

Śmietankę (50 ml) zagotować. Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę,zalać ją śmietanką. Zostawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie oblać wierzch tortu i zostawić do stężenia. 

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno erytrolem. Zrobić dekoracjne rozetki na wierzchu. Smacznego!







11 komentarzy: