Dzień dobry:)
Pyszna, rozgrzewająca zupa gulaszowa z indykiem i dynią. Kolory wprost zachęcają do jedzenia. I takie kolorowe danie zawsze poprawia nastrój, zapraszam:)
2 marchewki
400 g dyni piżmowej
300 g mięsa z uda indyka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mała cukinia
15 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki harrisy mielonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki oleju rzepakowego
200 ml passaty pomidorowej
Sól pieprz do smaku
Mięso umyć i osuszyć. Pozbawić błon i większych ścięgien i pokroić mięso w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski. Mąkę wymieszać z przyprawami i mieszankę dodać do mięsa. Wymieszać i zostawić na pół godziny.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć je, następnie zdjąć łyżką cedzakową na talerz.
Do rondla dodać resztę oleju. Wrzucić również pokrojoną marchewkę i dynię. Po 5 minutach dodać cukinię. Papryki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do rondla. Dodać mięso, dodać passatę i szklankę wody i dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
100 g 37 kcal.
O tej porze roku zupa gulaszowa zawsze smakuje wybornie 🙂
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
Usuńjem i nie odmawiam ;)
OdpowiedzUsuńI słusznie!
UsuńPyszna i pożywna zupa, pełna kolorów, smaków i aromatów - idealna! <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) też bardzo lubię takie dania.
UsuńLubię takie konkretne zupy!
OdpowiedzUsuńJa też;)
UsuńIdealna zupka na jesień :-)
OdpowiedzUsuńTeż takie lubię.
UsuńSmakowita zupka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńtaka zupa to jest to!
OdpowiedzUsuń