środa, 27 października 2021

Zupa gulaszowa z indykiem

Dzień dobry:)

Pyszna, rozgrzewająca zupa gulaszowa z indykiem i dynią. Kolory wprost zachęcają do jedzenia. I takie kolorowe danie zawsze poprawia nastrój, zapraszam:)





2 marchewki 

400 g dyni piżmowej 

300 g mięsa z uda indyka

1 papryka czerwona 

1 papryka żółta 

1 mała cukinia 

15 g mąki orkiszowej jasnej 

1 łyżeczka papryki ostrej 

1 łyżeczka papryki słodkiej 

1/2 łyżeczki harrisy mielonej 

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

3 łyżki oleju rzepakowego 

200 ml passaty pomidorowej 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć i osuszyć. Pozbawić błon i większych ścięgien i pokroić mięso w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski. Mąkę wymieszać z przyprawami i mieszankę dodać do mięsa. Wymieszać i zostawić na pół godziny. 

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć je, następnie zdjąć łyżką cedzakową na talerz. 

Do rondla dodać resztę oleju. Wrzucić również pokrojoną marchewkę i dynię. Po 5 minutach dodać cukinię. Papryki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do rondla. Dodać mięso, dodać passatę i szklankę wody i dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. 

Smacznego!

100 g 37 kcal. 







13 komentarzy: