niedziela, 3 października 2021

Roladki schabowe z boczniakami w sosie

Dzień dobry:)

Dzisiaj na obiad kotlecik schabowy, ale w bogatej wersji. Z grzybami:) danie proste w przygotowaniu a takie pełne aromatu. Doskonale sprawdzi się jako " zwykły " niedzielny obiad lub na przyjęcie rodzinne. Serdecznie zapraszam na obiad:)




3 kotlety schabowe 

100 g boczniaków 

1 mała cebula 

1 duży ząbek czosnku 

1/5 szczypiorku 

2 łyżki oleju 

Sól,pieprz, papryka i majeranek- po 1/4 łyżeczki 

2 łyżki mąki 

1 -2 łyżki masła klarowanego 

1 łyżka sosu sojowego 


Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć dokładnie przyprawami i odłożyć na 15 minut. 

Boczniaki drobno pokroić. Cebulę i czosnek również drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej.  Gdy cebula " złapie" lekki kolor, wrzucić grzyby. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. 

Farsz nałożyć obficie na mięso i zrolować. Można spiąć wykłaczkami. Obtoczyć w mące. 

Masło roztopić w rondlu. Mocno obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie wlać około 2 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić aż odparuje 2/3 płynu. Na koniec dodać sos sojowy. Zagotować. Smacznego. 






 


6 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie podane jak na konkurs. Chętnie bym skosztował.
    Życzę smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, naprawdę przemiło czyta się takie komentarze:)

      Usuń
  2. Bogata i jaka pyszna wersja!
    Cudowne i bardzo smakowite roladki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczniaki bardzo lubię, ale przeważnie u mnie lądują w zupie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zupę bym nie wpadła, raczej myślałam jeszcze o gulaszu z boczniaków...

      Usuń