Dzień dobry:)
Dzisiaj na obiad kotlecik schabowy, ale w bogatej wersji. Z grzybami:) danie proste w przygotowaniu a takie pełne aromatu. Doskonale sprawdzi się jako " zwykły " niedzielny obiad lub na przyjęcie rodzinne. Serdecznie zapraszam na obiad:)
3 kotlety schabowe
100 g boczniaków
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1/5 szczypiorku
2 łyżki oleju
Sól,pieprz, papryka i majeranek- po 1/4 łyżeczki
2 łyżki mąki
1 -2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć dokładnie przyprawami i odłożyć na 15 minut.
Boczniaki drobno pokroić. Cebulę i czosnek również drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej. Gdy cebula " złapie" lekki kolor, wrzucić grzyby. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Farsz nałożyć obficie na mięso i zrolować. Można spiąć wykłaczkami. Obtoczyć w mące.
Masło roztopić w rondlu. Mocno obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie wlać około 2 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić aż odparuje 2/3 płynu. Na koniec dodać sos sojowy. Zagotować. Smacznego.
Bardzo ładnie podane jak na konkurs. Chętnie bym skosztował.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego ;)
Bardzo dziękuję, naprawdę przemiło czyta się takie komentarze:)
UsuńBogata i jaka pyszna wersja!
OdpowiedzUsuńCudowne i bardzo smakowite roladki <3
Dziękuję Kasiu, tak mnie naszło jakoś;)
UsuńBoczniaki bardzo lubię, ale przeważnie u mnie lądują w zupie...
OdpowiedzUsuńNa zupę bym nie wpadła, raczej myślałam jeszcze o gulaszu z boczniaków...
Usuń