środa, 20 października 2021

Duszone policzki wieprzowe z grzybami

Dzień dobry:)

Macie ochotę na talerz kojącego gulaszu? Jeśli tak to serdecznie zapraszam:) prosty, ale jakże smaczny gulasz na bazie policzków wieprzowych i grzybów. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz korzystałam z tego kawałka mięsa i jestem mile zaskoczona. Mięso smaczne,długo się nie dusi i naprawdę wyszło fajnie. Zapraszam:)



3 kawałki policzków wieprzowych
5 kapeluszy suszonych grzybów 
100 g boczniaków 
1 cebula
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 łyżeczki pieprzu 
2-3 łyżki słodkiej śmietany 
1 łyżka sosu sojowego 
Sól do smaku 
2 łyżki oleju

Grzyby suszone zalać wodą i zostawić na około godzinę. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. W miseczce wymieszać mąkę z papryka i pieprzem. Wrzucić mięso i obtoczyć w mieszance. 
W rondlu rozgrzać olej i dodać mięso. Obsmażyć z każdej strony. Gdy to nastąpi dodać cebulę i smażyć całość 2-3 minuty. Następnie wlać wodę z moczenia grzybów wraz z sosem sojowym. Dusić powoli. Po około 10 minutach dodać pokrojone oba rodzaje grzybów. W razie konieczności dodać wody i dusić dalej. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia I dodać śmietankę. Wymieszać. Smacznego:)





14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ładnie jak z restauracji i chyba nawet jest to danie restauracyjne, bo u mnie w domu nigdy go nie podawano. Nie znam smaku policzków wieprzowych.
    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy restauracyjne bo nie chodzę po restauracjach;) ale zapewniam że policzki są bardzo smaczne;)

      Usuń
  2. O tak, zjadłabym to danie z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone policzki, oj dawno nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wiesz co zrobić w weekend, no chyba że podróż się szykuje 😄

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajecznie smaczne połączenie!
    Cudowna gra smaków i aromatów na talerzu!
    Aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ja pierwszy raza taki miks zrobilam i Bardzo mi smakowało.

      Usuń
  6. Danie wygląda pierwsza klasa, nigdy nie jadłam też części świnki 😁

    OdpowiedzUsuń