Dzień dobry:)
W minioną sobotę moja młodsza córcia zaprosiła kilka koleżanek z klasy na imprezkę z okazji swoich 10 urodzin. Mama wspięła się na szczyty swoich możliwości, żeby przygotować godny tort z tej okazji. I chyba się udało, dziewczynki miały bawić się 2 godziny, a były ponad 5 godzin 😉. Oprócz tortu były babeczki i ciasteczka, ale to wkrótce się podzielę z Wami tymi pomysłami. Póki co zapraszam na tortowy przepis.
P.s. jest to 100 przepis na blogu więc okazja do świętowania podwójna 😀
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki erytrolu
4 łyżki cukru
30 g wiórków kokosowych
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
600 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
Dodatkowo:
Sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
100 g białej czekolady
1 łyżeczka cukrowych perełek
Tortownica 18 cm
Biszkopt:
Do miski wbić jajka, dodać oba cukry I ubijać mikserem przez 5 minut, aż jajka zbieleją i nabiorą puszystości. Następnie stale ubijając dodawać po 1 łyżce olej i mieszać. Odstawić mikser. Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać zmielone w młynku do kawy wiórki. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 st około 40 minut,do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Uwolnić z tortownicy i przekroić na trzy blaty ( najlepiej kolejnego dnia).
Masa czekoladowa:
Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią, tak aby dodykała płynu i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na pół i jedną z porcji wstawić do lodówki. Drugą połączyć z serkiem mascarpone.
Składanie :
Z gorącej przegotowanej wody i soku z cytryny zrobić nakropkę.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć go płynem. Nałożyć połowę masy czekoladowej ( można przy pomocy rękawa cukierniczego) i ułożyć drugi blat ciasta. Lekko docisnąć i również obficie nasączyć. Dać drugą porcję śmietany. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, który również nasączyć. Odstawić tort na 3-4 godziny do lodówki.
Ozdoby:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Na papierze do pieczenia pędzelkiem moczonym w czekoladzie rysować liscie( wypełniająca kontury dosyć obficie). Następnie papierze układać na rolce po ręczniku papierowym i wstawić do lodówki aby zastygło. Gdy to nastąpi na papierze do pieczenia Dać kleks roztopionej czekolady i układać liście tworząc kwiat ( warto przygotować obręcz z folii aluminiowej, aby pomogła utrzymać liście). Znów dać kleks czekolady i wsypać perełki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dekoracja:
Odłożoną wcześniej czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć wzór dookoła tortu. Wierzch lekko posmarować śmietaną i ułożyć kwiat, wokół niego również zrobić rozetki ze śmietany. Można wstawić tort na 30 minut do lodówki. Smacznego.
Kochana cudo wyczarowałaś, ja również niedługo będę musiała się wspiąć na szczyt swoich moich możliwości dla synusia, a młody wymyśla... :-) Najlepsze życzenia dla solenizantki :*) Uściski i całusy
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo dziękuję:) I jestem pewna,że stworzysz super tort. Twój jednorożec był bomba!
UsuńTo dzieło sztuki, aż szkoda jeść. Ja bym tak nie umiał. Jestem zauroczony samym widokiem.
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Pozdrawiam i ślę życzenia kolejnych 100 przepisów. ;)
Bardzo mi milo i Bardzo dziękuję:)
UsuńMusiał być pyszny, wygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuńSmaki w sumie klasyczne więc smakowicie było. Dziękuję za miły komentarz:)
UsuńWygląda jak piękny kwiat. To się mama postarała!
OdpowiedzUsuńDla dziewczynek wszystko;)
UsuńTort wygląda przepięknie, prawdziwe dzieło sztuki, nie dziwię się, że zachwycił wszystkich gości :) gratulacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, czasem lubię zaszaleć w kuchni.
UsuńKulinarne dzieło sztuki <3
OdpowiedzUsuńCudowny tort! :)
Bardzo dziękuję Kasiu:)
UsuńIt looks so divine.
OdpowiedzUsuńI may not be worthy to break and eat such a beautiful cake.
Ann
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
Cudo! Aż oczu oderwać nie można :D
OdpowiedzUsuńPiękny tort :)
OdpowiedzUsuń