niedziela, 24 października 2021

Babeczki na czekoladowym serku

Witajcie:)

Dzisiaj zapraszam na przepis z gatunku ratujemy produkty 😉kupiłam ostatnio serek do smarowania chleba o smaku czekoladowym. Myślałam,że moim córuś będzie smakowało ale było inaczej...i dlatego, żeby ten produkt się nie zmarnował stworzyłam takie babeczki. I zabieg się udał i dziewczynki zjadły babeczki 🙂




80 g serka kanapkowego czekoladowego

150 g mąki orkiszowej jasnej 

15 kakao 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

50 ml oleju rzepakowego 

100 ml mleka 

35 g erytrolu 

35 g cukru 

Garść kropelek czekoladowych 

Serek i mleko  wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. 

Do serka dodać jajka i wymieszać. Dodać olej oraz mleko i ponownie wymieszać. 

W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Przesiać do mokrych składników, dodać erytrol,cukier i wymieszać. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i krótko wymieszać. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć zmielonym na puder erytrolem. 






12 komentarzy:

  1. Czasami właśnie powstają takie pyszne rzeczy aby inne "pysze" się nie zmarnowały :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi w gotowaniu:) żeby zawsze było pysznie:))))

      Usuń
  2. Pyszne maleństwa :) mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe babeczki kochana. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko. Również Cię serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Też nie lubię marnować produktów, świetny i pyszny pomysł na wykorzystanie serka 🙂👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie babeczki to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń