poniedziałek, 11 października 2021

Babeczki w trzech smakach

Witajcie:)

I znowu muffinkowy wpis. Tym razem taki kolorowy. Od czasu do czasu użycie barwników nikogo nie zabije 😉a tęczowe muffinki zachwycą każde dziecko. Do tego fajne smaczki do ciasta I macie deser idealny, zapraszam:)



220 g mąki 

70 ml oleju 

2 jajka 

200 ml kefiru 

60 g cukru 

60 g erytrolu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki chipsów kokosowych

1 baton liofilizowany malinowy

Skórka z pomarańczy 

Barwniki spożywcze- opcjonalnie 

Kefir ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie wymieszać go z jajkami, olejem i oba cukrami. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia I przesiać do mokrych składników. Wymieszać. Podzielić ciasto na 3 miseczki. 

Do pierwszej porcji ciasta dodać skórkę otartą z pomarańczy i pomarańczowy barwnik ( barwnik opcjonalnie). Delikatnie wymieszać. 

Chipsy kokosowe rozrobić, najlepiej przy pomocy wałka do ciasta. Dodać do drugiej porcji wraz z żółtym barwnikiem. Wymieszać. 

Baton również rozrobić wałkiem i dodać do ostatniej porcji ciasta z różowym barwnikiem. Wymieszać. 

Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami i nakładać po porcji ciasta w każdym kolorze, pamiętając aby nie było go za dużo. Piec w 180 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego. 






14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:),chociaż zaczynam się obawiam że braknie mi pomysłów na smaki muffinek;)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentują i są super wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne maleństwa :) muffinki mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie:) Moje córki je uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczki apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne babeczki i jak fajnie wyglądają w środku :-) Na jednej bym nie skończyła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środę na Dzień Nauczyciela robiłam z 5 kolorów babeczki i też zrobiły furorę w klasie młodszej córci;)

      Usuń