niedziela, 29 września 2024

Mięsne babeczki ( frytkownica beztłuszczowa)

Dzień dobry 🙂 

Dziś pomysł na obiad znowu z cuda techniki jakim jest frytkownica beztłuszczowa. Proste,szybkie i smakowite danie. A do tego z niewielką ilością kalorii. Ja prawda jest taka, że ja już zawsze muszę te kalorie liczyć,bo jak sobie za bardzo pozwolę to od razu widać to na wadze... taka niestety już moja uroda, ale daję radę 💪 mnie wyszły trzy babeczki, ale oczywiście można danie zwielokrotnić. I kolejny atut tego dania to fakt, że babeczki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można także je zamrozić,a potem szybciutko odgrzać także we frytkownicy. Mam nadzieję że zachęciłam Was do tych maleństwa? Serdecznie polecam 🙂 i udanej rodzinnej niedzieli.



160 g mięsa z piersi kurczaka 

1 mała cebula 

1 mały ząbek czosnku 

2 plastry wysoko białkowego sera żółtego 

3 pieczarki marynowane 

1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich, czosnku granulowanego, papryki słodkiej mielonej 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ewentualnie zmielić w blenderze z ostrzami.

Przełożyć do miski. Dodać drobniutko pokrojone czosnek oraz cebulę, dodać przyprawy. Ser drobniutko pokroić, dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać aby masa się dobrze kleiła.

Podzielić je na trzy części. Na dno silikonowych foremek do muffinek nałożyć po odrobinie masy mięsnej. Pieczarki osuszyć i ułożyć w foremce i przykryć dokładnie masą mięsną.

Wstawić do frytkownicy beztłuszczowej na około 18-20 minut. Wyjąć z foremki i podawać od razu. Smacznego.








40 komentarzy:

  1. Marzy mi się ta frytkownica :D Nie mam tylko gdzie trzymać tego cuda.
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam ten problem, ale walka z nadwagą przekonała mnie do tego zakupu 😉
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  2. Ależ to ciekawe jedzonko. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulala wyglądają wspaniale :) Z chęcią zamoczyłabym je w sosiku czosnkowym lub koperkowym na jogurcie. Zjadłabym zdecydowanie za dużo pewnie :) U nas od kilku dni grzyby na rożne sposoby ♥ Miłego dnia ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie znam się na grzybach, muszą mi wystraszyć te ze sklepu. Ale uwielbiam sos ze świeżych grzybów 🤤

      Usuń
  4. Super przepis, musi być pyszne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na inne wydanie babeczek bardzo sprytny!
    Na pewno do wykorzystania bo zapowiada się smakowicie:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Fajne jest to że można dowolnie modyfikować dodatki do babeczek. Pięknie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  6. No zrobiłam i przepyszne!! Nie miałam tylko pieczarek i dodałam zielone oliwki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei musiałam użyć pieczarki, ale następnym razem też chce zrobić z oliwkami.. cieszę się że Ci smakowało 😘

      Usuń
  7. CIekawy przepis - nie wpadłabym na takie połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest magia gotowania, że można komponować tak składniki że człowiek sam jest zaskoczony 😉

      Usuń
  8. Miałam okazje jeść u koleżanki, sama nie wiem, dlaczego jeszcze takich nie wykonałam osobiście. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak jest, że człowiek wie że można coś pysznego zrobić a pomysły uciekają. Może w najbliższym czasie zrobisz? Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. Świetny pomysł :) taka maszyna mi się marzy od dawna :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak mam z maszynką do lodów, od kilku lat dumam nad jej zakupem 😉i na myśleniu się kończy 😂

      Usuń
  10. Smakowicie, a ja ostatnio robiłam pieczone pulpety z indyka z płatkami owsianymi, też fajnie wyszły. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też smakowicie się zapowiada, płatki owsiane na pewno dodają ciekawego smaku takim pulpetom.

      Usuń
  11. Ale świetny przepis. Co prawda frytownicy nie mam ale pewnie w piekarniku też wyjdą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością, zwłaszcza gdy robi się więcej porcji. Ja robiłam tylko dla siebie więc szkoda mi było odpalać piekarnik.

      Usuń
  12. fajny pomysł, recept daje też sporo mozliwości przerobienia np przyprawy farsz, super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Tak naprawdę może to być danie z gatunku porządkujemy lodówkę 🙂

      Usuń
  13. Ta beztłuszczowa frytkownica coraz bardziej mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, zdecydowanie zachęciłaś! Frytkownica beztłuszczowa to naprawdę sprzęt, który potrafi uratować sytuację – szybkie, zdrowe i smaczne, czego chcieć więcej? 😄 Babeczki, które można jeść na ciepło i zimno oraz zamrozić na później, brzmią jak idealne rozwiązanie dla zabieganych. A z tym liczeniem kalorii doskonale Cię rozumiem – też muszę trzymać rękę na pulsie! Dzięki za inspirację, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło. Fajne jest to że można poszaleć z dodatkami i przyprawami.
      Serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń