Dzień dobry 🙂
Moje gotowanie podczas tej jesieni jest mało sezonowe,raczej staram się przerabiać zapasy z szafek aby jak najmniej przenosić do nowego mieszkania. Jednakże nie mogłam sobie odmówić kupienia dyni i zrobienia z niej puree, które potem mogę wykorzystać np.do koktajlu. Tym razem postawiłam na kawowe smaki,bo po pierwsze lubię kawę a po drugie musiałam zużyć opakowanie zbożówki 😉i tak powstał pyszny i sycący sheik kawowo -dyniowy. Robicie takie miksturki? Czekam na odpowiedzi w komentarzach 🤗 serdecznie pozdrawiam 🙂
4 łyżki kawy zbożowej+ 350 ml wrzątku
175 g dojrzałych bananów
175 g puree z dyni
400 g jogurt naturalny
2-3 łyżki erytrolu
Do dużej szklanki wsypać kawę, zalać wrzątkiem i zaparzyć. Zostawić do ostygnięcia.
Do dzbanka przełożyć banany, puree z dyni oraz jogurt z erytrolem. Wstępnie zmiksować.
Dodać kawę i dokończyć miksowanie na gładko. Wstawić do lodówki na schłodzenia ( w razie konieczności dodać więcej wody).
Smacznego.
No taki zestaw widzę pierwszy raz, wygląda apetycznie, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam kawę, ale takiego połączenia jeszcze nie znam, więc z ciekawością wypróbuję Twój przepis kochana.
OdpowiedzUsuńAgnieszko będzie mi bardzo miło i mam nadzieję że będzie smakować.
UsuńWygląda i brzmi cudownie! Piłam kiedyś dyniową kawę i naprawdę polubiłam jej smak. Chętnie odwzoruję przepis, mrożoną bananową też uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMrożoną bananową to obowiązkowo! Zwłaszcza jak trzeba liczyć kalorie,to lepsza taka niż z lodami i bitą śmietaną 😉
UsuńJa tą dyniową też kiedyś robiłam,w takiej klasycznej firmie i średnio mi przypadła do gustu,a w tej wersji jest naprawdę ciekawie.
Super pomysł bo przecież teraz dynie są wszędzie.
OdpowiedzUsuńDokładnie, trzeba korzystać z Darów Jesieni!
UsuńKochana trwa konkurs na Facebooku.https://www.facebook.com/share/p/5SMnKQo2mQG17pvk/
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz ten przepis pokazać. Zajrzyj na linka.No nie wierzę . Taka kawę to ja widzę pierwszy raz. Jestem jej ciekawa. Aż muszę spróbować. Dzięki
Bardzo dziękuję Agatko za linka, niestety nie mam FB, ale miło mi że o mnie pomyślałaś 😘
UsuńKawka wygląda mega pysznie 😍👍🤩Ja tylko fusiatą pije ,czarną i gorzką ,ostatnio z kurkumą bo słyszałam że leczy stany zapalne ...Muszę wypróbować Twój przepis 😁 pozdrawiam serdecznie 😘
OdpowiedzUsuńTo ja gorzką z ekspresu przelewowego z dodatkiem mleka często pije,a szczególnie gdy jest mąż bo na jedną filiżankę to nie chce mi się go włączyć 😁
UsuńPierwszy raz widzę takie połączenie, jestem ciekawa jak to smakuje ;)
OdpowiedzUsuńGłównie czuć smak kawy, dynia przebija się w taki delikatny sposób. Bardzo dziękuję za odwiedziny 😘
Usuńsuper na jesień! dynia i kawa? pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWygląda pysznie 😋 wstyd się przyznać ale nigdy nie piłam dyniowej kawy, choć kawe uwielbiam... a raczej uwielbiałam, bo w ciąży przestałam ją pić i przeżuciłam się na zbożówkę 😁 chętnie spróbowałabym twojego napoju, z pewnością przepyszny. Jesienny vibe 🥰
OdpowiedzUsuńNa szczęście to jest właśnie na kawie zbożowej, więc może się skusisz? I z tego co pamiętam dynie też możesz bo jest bezpieczna dla niemowląt.
UsuńNie lubię kawy, ale może z dynią by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńTrzeba się przekonać 😀
UsuńShake wydaje się bardzo smaczny i zdrowy. Dobrego nowego tygodnia i całego miesiąca! 🍂🌞
OdpowiedzUsuńTaki był pomysł na niego 😉 również udanego tygodnia i października 😍
UsuńZa dynie jeszcze się nie zabrałam chociaż w sklepach jest ich naprawdę dużo i cena też atrakcyjna.
OdpowiedzUsuńTakiej kombinacji smakowej nie znam i sama na taki zestaw w życiu bym nie wpadła:)
Odważnie i na pewno pysznie !
Pozdrawiam 🍁🍂🍁🍂🍁🤗
Trzeba korzystać póki jest sezon. Co do kompozycji to jak zwykle przegląd szafek dużo podpowiedział 😁
UsuńAle smakowita ciekawostka na jesień! :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie piłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 🙂
UsuńSwietny sposób na kreatywne zużycie zapasów! A ten kawowo-dyniowy sheik? Genialne połączenie – uwielbiam takie sezonowe akcenty, zwłaszcza jak można połączyć zbożówkę z czymś nowym. Jeszcze nie robiłam takiej miksturki, ale brzmi na tyle kusząco, że muszę spróbować! Dzięki za inspirację, jesienne smaki rządzą 😊
OdpowiedzUsuńAniu od tego tu jestem, aby podpowiadać Wam smaczne i kreatywne rozwiązania. Zapraszam częściej 😘
UsuńMusi to być pyszne i słodkie, bo są banany ! Może spróbuję coś takiego wyczarować. Pozdrawiam cieplutko :)))
OdpowiedzUsuńDokładnie, banany nadają słodyczy. Serdecznie polecam 🙂
UsuńTakiego zestawu nie robiłam, ale kawę też lubię, więc z pewnością by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością by smakowało 😘
UsuńOj! jakie to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem że bardzo smaczne!
UsuńAle super pomysł na sezonowe drugie śniadanie! Ostatnio spotkałam się z określeniem - zrobić zakupy we własnej lodówce. Ja wprawdzie nie mam tak ważnego powodu jak Ty, ale również staram się ostatnio opróżnić szafki i iść na zakupy tylko wtedy, kiedy naprawde potrzebuję!
OdpowiedzUsuńO takim określeniu jeszcze nie słyszałam, ale jest to naprawdę dobry pomysł.
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 😘
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńHm, bardzo intrygujące połączenie dwóch smaków - kawy i dyni. Jestem ciekaw, jak taka kawa smakuje. Z wyglądu wygląda całkiem nieźle. Bardzo popularna stała się kawa Pumpkin Spice Latte. Twój blog to skarbnica inspirujących przepisów kulinarnych 🙂 Jesteś świetna w tworzeniu kreatywnych i inspirujących dań, deserów i napoi 👍🙂
OdpowiedzUsuń