czwartek, 17 października 2024

Francuski wieniec z kurczakiem i serem

Dzień dobry 🙂 

Dziś pomysł na przystawkę z najbardziej popularnego i uniwersalnego ciasta czyli z ciasta francuskiego. Wiem, że się powtarzam, ale na innych blogach też spotkałam się ze stwierdzeniem że zawsze jest w lodowce. U mnie także. I zwykle tak jest, że kupuje nie pod konkretny pomysł, a raczej czekam na inspirację z szafki lub lodówki. Tym razem były to kotlety, które zostały z obiadu. I tak powstały kolejne pyszności. Już nie długo czas imprez halloweenowych, może się skusicie na przygotowanie takich smakołyków? Serdecznie polecam 😍 




1 płat ciasta francuskiego 

2 kotlety z piersi z kurczaka ( najlepiej bez panierki)

70 g serka kanapkowego śmietankowego 

4 suszone pomidory 

4 plastry sera żółtego 

Odrobina jajka 

1/2 łyżeczki ziół do dań włoskich 

1/4 łyżeczki kminku 


Serek wyjąć z lodówki pół godziny wcześniej, aby bardziej rozmiekł.

Pomidory drobno pokroić i wymieszać z serkiem.

Kotlety pokroić w cienkie plasterki.

Ciasto rozwinąć i posmarować cały płat przygotowanym serkiem. Ułożyć kawałki kurczaka. Nałożyć plastry sera ( przekroić na pół). Oprószyć przyprawą i zrolować.

Ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować wieniec. Zrobić nacięcia co około 1,5-2 cm. Posmarować jajkiem i oprószyć kminkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20 minut,do ładnego zrumienienia. Smacznego.











33 komentarze:

  1. Ja robię taki wieniec w wersji wegetariańskiej często. Bardzo ładnie wygląda i pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jego ładny wygląd to niewątpliwy atut tego dania.

      Usuń
  2. Super pomysł! Ciasto francuskie uwielbiam pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie. Robiłam kiedyś podobny francuski wieniec, ale na słodko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja na słodko jeszcze nie robiłam. Muszę kiedyś wypróbować ten pomysł.

      Usuń
  4. Smacznie u Ciebie kochana, jak zawsze:)
    Pozdrowionka jesienne barwne zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyyysznie wygląda! :) Ciasto francuskie zawsze jest dobre

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak on super wygląda. Zapisuje przepis i będzie jako przekąska na zbliżające się urodziny dzieci

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł 🧡. Uwielbiam wszelkie wypieki z ciasta francuskiego. Wieniec wygląda bardzo apetycznie 😍
    Przesyłam uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kasiu. Ciasto francuskie to naprawdę wdzięczny temat. Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  8. Cudnie się prezentuje a pomysł jak zawsze u Ciebie-super!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję. Wiadomo, nic się nie może zmarnować 🤗
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. Przekąski z ciasta francuskiego są super, można naprawdę wykorzystać resztki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię wszystko, co zawiera suszone pomidory. Poza tym ciasto francuskie jest dość sycące, więc myślę, że zrobię to na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszną przekąskę stworzyłaś i na pewno będzie idealna na różne imprezy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na imprezy, ale i na piknik czy do pracy na drugie śniadanie.

      Usuń
  12. Pomidorki. Jeszcze mam sporo swoich z ogrodu. Pewnie będzie naprędce leczo. Twój przepis świetnie nadaje się na imprezy! Dobrego weekendu🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale narobiłaś smaka na leczo,w tym roku jakoś nie robiłam. Zgadzam się że takie pomysły fajnie sprawdzają się na wszystkie imprezy.
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  13. Ale smaka narobiłaś! Chyba jutro popedze do sklepu po francuskie 😉. Pozdrawiam Cię serdecznie i niezmiennie zapraszam 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się że Cię zainspirowałam. Zaglądam zaglądam do Ciebie z wielką przyjemnością. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń