Dzień dobry 🙂
Dziś pomysł na przystawkę z najbardziej popularnego i uniwersalnego ciasta czyli z ciasta francuskiego. Wiem, że się powtarzam, ale na innych blogach też spotkałam się ze stwierdzeniem że zawsze jest w lodowce. U mnie także. I zwykle tak jest, że kupuje nie pod konkretny pomysł, a raczej czekam na inspirację z szafki lub lodówki. Tym razem były to kotlety, które zostały z obiadu. I tak powstały kolejne pyszności. Już nie długo czas imprez halloweenowych, może się skusicie na przygotowanie takich smakołyków? Serdecznie polecam 😍
1 płat ciasta francuskiego
2 kotlety z piersi z kurczaka ( najlepiej bez panierki)
70 g serka kanapkowego śmietankowego
4 suszone pomidory
4 plastry sera żółtego
Odrobina jajka
1/2 łyżeczki ziół do dań włoskich
1/4 łyżeczki kminku
Serek wyjąć z lodówki pół godziny wcześniej, aby bardziej rozmiekł.
Pomidory drobno pokroić i wymieszać z serkiem.
Kotlety pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto rozwinąć i posmarować cały płat przygotowanym serkiem. Ułożyć kawałki kurczaka. Nałożyć plastry sera ( przekroić na pół). Oprószyć przyprawą i zrolować.
Ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować wieniec. Zrobić nacięcia co około 1,5-2 cm. Posmarować jajkiem i oprószyć kminkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20 minut,do ładnego zrumienienia. Smacznego.
Ja robię taki wieniec w wersji wegetariańskiej często. Bardzo ładnie wygląda i pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńDokładnie, jego ładny wygląd to niewątpliwy atut tego dania.
UsuńPychotka 😋😋😋
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńSuper pomysł! Ciasto francuskie uwielbiam pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Nigdy się nie nudzi.
UsuńSmakowicie. Robiłam kiedyś podobny francuski wieniec, ale na słodko. :)
OdpowiedzUsuńA ja na słodko jeszcze nie robiłam. Muszę kiedyś wypróbować ten pomysł.
UsuńSmacznie u Ciebie kochana, jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka jesienne barwne zostawiam:)
Bardzo dziękuję są przemiłe słowa!
UsuńPyyysznie wygląda! :) Ciasto francuskie zawsze jest dobre
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, francuskie dobre na wszystko 🤩
Usuńświetna opcja na imprezę!
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńJak on super wygląda. Zapisuje przepis i będzie jako przekąska na zbliżające się urodziny dzieci
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam i będzie mi bardzo miło 🙂
UsuńWspaniały pomysł 🧡. Uwielbiam wszelkie wypieki z ciasta francuskiego. Wieniec wygląda bardzo apetycznie 😍
OdpowiedzUsuńPrzesyłam uściski 🤗🧡
Bardzo dziękuję Kasiu. Ciasto francuskie to naprawdę wdzięczny temat. Gorące pozdrowienia 🙂
UsuńCudnie się prezentuje a pomysł jak zawsze u Ciebie-super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pięknie dziękuję. Wiadomo, nic się nie może zmarnować 🤗
UsuńSerdecznie pozdrawiam 🙂
Przekąski z ciasta francuskiego są super, można naprawdę wykorzystać resztki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Do tego ciasta dosłownie wszystko pasuje.
UsuńLubię wszystko, co zawiera suszone pomidory. Poza tym ciasto francuskie jest dość sycące, więc myślę, że zrobię to na obiad ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że mogłoby się doskonale sprawdzić na obiad.
UsuńPyszną przekąskę stworzyłaś i na pewno będzie idealna na różne imprezy :D
OdpowiedzUsuńNa imprezy, ale i na piknik czy do pracy na drugie śniadanie.
UsuńPomidorki. Jeszcze mam sporo swoich z ogrodu. Pewnie będzie naprędce leczo. Twój przepis świetnie nadaje się na imprezy! Dobrego weekendu🤗
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka na leczo,w tym roku jakoś nie robiłam. Zgadzam się że takie pomysły fajnie sprawdzają się na wszystkie imprezy.
UsuńGorące pozdrowienia 😘
Ale smaka narobiłaś! Chyba jutro popedze do sklepu po francuskie 😉. Pozdrawiam Cię serdecznie i niezmiennie zapraszam 😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i cieszę się że Cię zainspirowałam. Zaglądam zaglądam do Ciebie z wielką przyjemnością. Gorące pozdrowienia 😘
UsuńŚwietny pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
Usuń🙂🙂🙂🙂
OdpowiedzUsuń