piątek, 18 października 2024

Mini zapiekanki z pomidorem, pieczarkami i mozzarellą

Dzień dobry 🙂 

Dziś pomysł na kolację. Ja zawsze mam z tym problem. Od wymyślania smakowitych kolacji jest mój mąż, ale teraz jesteśmy w rozłące i mam problem. Najczęściej robię sobie jakąś kanapkę albo koktajl. Ale tym razem udało mi się przygotować mini zapiekanki z pomidorem i pieczarkami. Wyszło smakowicie i bez nadmiaru kalorii. A Wy co przygotujecie na kolację? Dajcie znać w komentarzach 🙂




1 duży pomidor malinowy 

2 większe pieczarki 

4 małe kulki mozzarelli lub 1/4 dużej 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory i czosnek 

3 połówki ulubionej bułki,u mnie grahamka 


Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i drobno posiekać. Przełożyć na sito zostawić na około dwie godziny, aby dobrze odciekł płyn.

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poruszyć solą i przyprawą. Wstawić do lodówki nagrzanego do 180 st i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i ustawić na jeszcze 6 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić .

Na każdą połowę bułki nałożyć po 1/3 pomidorów, oprószyć solą i pieprzem. Ułoży po 4-5 plasterków pieczarek. 

Mini mozzarellę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać 5 minut. Smacznego.










42 komentarze:

  1. Fajna i pyszna propozycja kolacji na ciepło 😋👍Miłego dnia 🍀, pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie, lubię od czasu do czasu grzanki i zapiekanki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że więcej nas jest, lubiących takie smakołyki.

      Usuń
  3. Bardzo smakowite:) Czasem takie zapiekanki jem na obiad plus jakaś zupa z dużą ilością warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idę za chwilkę zrobić sobie takie na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam i mam nadzieję że będzie smakować 🙂

      Usuń
  5. Bardzo lubię mozzarellę, więc takie zapiekanki na pewno będą mi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, wygląda pysznie. Lubię zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie!!! Lubimy zapiekanki, ale nie są zbyt często. Zamiast pieczarek u nas jest plasterek szynki lub kindziuka. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z szynką też robię. Ale chyba najbardziej lubię te z pieczarkami. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  8. Fajna opcja na popołudnie z Netflixem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzadko na kolację zapiekanki, przeważnie jest u mnie kanapka, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię robić zapiekanki, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakoś rzadko robię , choć bardzo lubimy. Muszę to zmienić. Twoje wyglądają apetycznie. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍄🍄🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Marysiu. Udanego weekendu i serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  12. O tak! Takie zapiekanki to u nas dość czesto bo zawsze znajdzie się coś co trzeba zagospodarować :) a kombinacji jest całe mnóstwo. Zresztą Tobie nie muszę tego mówić bo to Ty jesteś mistrzynią pomysłów 🤗
    Uściski serdeczne🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często robię takie zapiekanki z różnymi dodatkami, bo tak jak mówisz zawsze jest coś do przerobienia. Bardzo dziękuję za miłe słowa, aż się zarumieniłam 😍
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  13. No to u mnie dzisiaj cieniutko, bo mam tylko placki z "wczorańszego" ryżu, co został z obiadu :-) A Małżona (z lekka sarkającego) zamknęłam stwierdzeniem, że dzisiaj piątek :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, bardzo jestem ciekawa takich placków. Chyba jeszcze nigdy nie przerabiałam ryżu na placki... zwykle robię z niego pastę z dodatkiem ryby z puszki, albo jakieś mini zapiekanki lub farsz. Muszę następnym razem pomyśleć i plackach, dziękuję Maminku za inspiruje. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  14. Zapiekanki pycha, czasami robię, a najczęściej z pieczarkami i serem mozzarella ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prostota zawsze najlepszą,ja dla młodszej córki to tylko z mozzarellą 😉

      Usuń
  15. Pamiętam jak mama mi takie robiła jak byłam dzieckiem :D Pieczarki i ser na chlebku ♥
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli masz dobre wspomnienia z dzieciństwa,moje córki takie kulinarne wspomnienie też będą miały 😁

      Usuń
  16. These mini casseroles sound absolutely delightful! I love how simple yet flavorful they are—perfect for a quick dinner. The combination of cherry tomatoes, mushrooms, and mozzarella is such a classic, and I can only imagine how delicious it must be after baking. Thanks for sharing this recipe!

    Please check out my new blog post and let me know what you think: Wishing you a happy weekend. https://www.melodyjacob.com/2024/10/visit-dumbarton-castle-scotland-historic-fortress-dunbartonshire.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much. I believe that classic and simplicity in the kitchen will always be appreciated. Thank you very much for visiting and nice comment 🙂

      Usuń
  17. Rewelacyjny pomysł na pyszną kolację. Przypominały mi się cudowne smaki dzieciństwa 🥰
    Przesyłam uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że mogłam przyczynić się do tych miłych wspomnień. Gorące pozdrowienia Kasiu 🩷

      Usuń
  18. Pychotka. Takie smaki bardziej robię na śniadanie. Kolacji nie jadamy, bo dość późno jest obiad, a wcześnie się kładziemy, by o czwartej rano być zwartym i gotowym!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszność, uwielbiam zapiekanki! Smaczku mi narobiłaś, ale zrobię je jutro, bo dzisiaj już jest za późno na takie smakołyki! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  20. U nas dość często, jak nie mamy pomysłu co by tu zjeść, ale wiemy że chcemy coś na szubko i na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pyszności! Ślinka cieknie! Ściskam Cię ciepło ♥️

    OdpowiedzUsuń