Dzień dobry 🙂
Kolejna propozycja na obiadek w sosie. Pewnie się dziwicie czemu licząc kalorie robię sosik do mięsa... odpowiedź jest bardzo prosta,z takim zwykłym sosikiem moje dziewczyny zjedzą każde mięso. A ja sobie po prostu nie nakładam sosu i nie ma paniki.
Słowem wyjaśnienia ja używałam mięsa ze skrzydełek, ponieważ robiłam to danie przed wyjazdem na urlop,a jak wiecie rozmrażałam lodówkę i musiałam użyć mięso. Ale roboty było tyle, że nigdy więcej tego nie powtórzę 🫣😁😱
500 g mięsa mielonego z łopatki
6 skrzydełek z kurczaka lub 180 g mięsa drobiowego
1/ 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól pieprz do smaku
15 g zmrożonego masła
Sos:
2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
500 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Ew. Sól do smaku
Ze skrzydełek oddzielić mięso od kości i skóry i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze z ostrzami ( jeżeli korzystamy z mięsa drobiowego w jednym kawałku także należy go zmielić). Przełożyć do miski , dodać mielone oraz przyprawy i dokładnie wymieszać aby masa się kleiła. Uformować klopsiki wielkości piłki do ping pong i układać w formie do zapiekanki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło i posypać z wierzchu. Wstawić do piekarnika, włączyć temperaturę 160 z termoobiegiem. Po 20 minutach zwiększyć do 180 i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Sos:
Tłuszcz zgromadzony w formie przelać do rondla , zagotować. W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą i sosem sojowym oraz pieprzem. Dodać do garnka i zagotować cały czas mieszając. Włożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty. Smacznego
Ale pyszności! Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pulpety, a w tej wersji jeszcze nie robiłam, więc muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńach, kocham pulpeciki! wszystkie:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takich klopsików. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńLubię i pulpeciki i sosik a Twoje wyglądają tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńJuż je widzę w towarzystwie kaszy gryczanej i buraczków albo białej rzodkwi...mniam
Pyszota!
Miłej niedzieli i dobrego tygodnia🤗😘
Wyglądają smakowicie!! Właśnie dzisiaj u nas będą gościć klopsiki, ale w trochę innym wydaniu. Użyłam piersi z indyka, sos biały z dużą ilością warzyw, utartych na tarce o grubych oczkach i że sporym dodatkiem koperku. Są bardzo dietetyczne. Może tym razem ja Ciebie zainspiruję Pozdrawiam serdecznie ☘️
OdpowiedzUsuńWielbicielom daj mięsnych na pewno będą one bardzo smakować.
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają i zapewne pyszne, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńpychota idealny obiad!
OdpowiedzUsuńWyglądają ogromnie apetycznie.
OdpowiedzUsuńPodziwiam, że nie skusiłaś się na ten fantastyczny sosik :)
Dziś też zrobiłam pulpeciki faszerowane papryką i mozzarellą. Oczywiście w frytkownicy. Do tego brukselka ;)
OdpowiedzUsuń