Dzień dobry 🙂
Kolejna propozycja na obiadek w sosie. Pewnie się dziwicie czemu licząc kalorie robię sosik do mięsa... odpowiedź jest bardzo prosta,z takim zwykłym sosikiem moje dziewczyny zjedzą każde mięso. A ja sobie po prostu nie nakładam sosu i nie ma paniki.
Słowem wyjaśnienia ja używałam mięsa ze skrzydełek, ponieważ robiłam to danie przed wyjazdem na urlop,a jak wiecie rozmrażałam lodówkę i musiałam użyć mięso. Ale roboty było tyle, że nigdy więcej tego nie powtórzę 🫣😁😱
500 g mięsa mielonego z łopatki
6 skrzydełek z kurczaka lub 180 g mięsa drobiowego
1/ 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól pieprz do smaku
15 g zmrożonego masła
Sos:
2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
500 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Ew. Sól do smaku
Ze skrzydełek oddzielić mięso od kości i skóry i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze z ostrzami ( jeżeli korzystamy z mięsa drobiowego w jednym kawałku także należy go zmielić). Przełożyć do miski , dodać mielone oraz przyprawy i dokładnie wymieszać aby masa się kleiła. Uformować klopsiki wielkości piłki do ping pong i układać w formie do zapiekanki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło i posypać z wierzchu. Wstawić do piekarnika, włączyć temperaturę 160 z termoobiegiem. Po 20 minutach zwiększyć do 180 i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Sos:
Tłuszcz zgromadzony w formie przelać do rondla , zagotować. W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą i sosem sojowym oraz pieprzem. Dodać do garnka i zagotować cały czas mieszając. Włożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty. Smacznego
Ale pyszności! Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że tak myślisz 😀
UsuńBardzo lubię pulpety, a w tej wersji jeszcze nie robiłam, więc muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, proste a jakie smaczne!
Usuńach, kocham pulpeciki! wszystkie:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak moje dzieci 🙂
UsuńJak ja dawno nie jadłam takich klopsików. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńTo może teraz się zainspirujesz, serdecznie polecam na obiad dla dzieci 🙂
UsuńLubię i pulpeciki i sosik a Twoje wyglądają tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńJuż je widzę w towarzystwie kaszy gryczanej i buraczków albo białej rzodkwi...mniam
Pyszota!
Miłej niedzieli i dobrego tygodnia🤗😘
O tak kasza i buraki byłyby bardzo wskazane do tego mięska 🤤
UsuńWyglądają smakowicie!! Właśnie dzisiaj u nas będą gościć klopsiki, ale w trochę innym wydaniu. Użyłam piersi z indyka, sos biały z dużą ilością warzyw, utartych na tarce o grubych oczkach i że sporym dodatkiem koperku. Są bardzo dietetyczne. Może tym razem ja Ciebie zainspiruję Pozdrawiam serdecznie ☘️
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, tym koperkiem to szczególnie mnie kupiłaś bo uwielbiam koperek do sosiku 😀
UsuńWielbicielom daj mięsnych na pewno będą one bardzo smakować.
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję 😉
UsuńApetycznie wyglądają i zapewne pyszne, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
Usuńpychota idealny obiad!
OdpowiedzUsuńTaki był plan żeby było idealnie 😉
UsuńWyglądają ogromnie apetycznie.
OdpowiedzUsuńPodziwiam, że nie skusiłaś się na ten fantastyczny sosik :)
No trudno było, ale muszę mieć kontrolę nad tym co jem, bo niestety mam talent do zatracania się w jedzeniu...
UsuńDziś też zrobiłam pulpeciki faszerowane papryką i mozzarellą. Oczywiście w frytkownicy. Do tego brukselka ;)
OdpowiedzUsuńNo to dopiero są pyszności Aniu!
UsuńWitam Cię cieplutko. Można powiedzieć, że pod względem organoleptycznym, to danie wygląda niezwykle przepysznie. Coś wspaniałego - proste i szybkie do przygotowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię od serducha 🥰♥
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa i odwiedziny 😀
UsuńJaki pyszny obiadek :) uwielbiam klopsiki, zazwyczaj duszone, pieczone to dla mnie coś nowego :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Serdecznie polecam ten sposób, zawsze mniej kalorii 😉
UsuńApetycznie wyglądają 😍👍pyszny obiad 😋
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńPyszne i pożywne pulpeciki 🧡🧡 Bardzo podoba mi się taka pieczona wersja :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto zrobić jakąś odmianę od tradycji 😉
UsuńCzasem warto zrobić jakąś odmianę od tradycji 😉
UsuńNarobiłaś mi smaka na sosik :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przygotowania 🤗
UsuńAle pysznie wyglądają! Mniam mniam 🙂. Serdeczności! ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 😘
UsuńJak ja uwielbiam takie pulpeciki ^_^
OdpowiedzUsuńTak,pulpeciki mają coś w sobie 🙂
UsuńJa się dziewczynom nie dziwię. Klopsiki zawsze kąpiemy w sosie :-D A te wyglądają niezwykle apetycznie i są na pewno delikatniejsze przez mięsko ze skrzydełek. Twoje poświęcenie nie poszło na marne :-*
OdpowiedzUsuń