Ciasto kukurydziane:
265 g mąki kukurydzianej
85 g mąki pszennej typ 680
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka soli
250 ml wody
Ciasto pszenne:
350 g mąki pszennej typ 680
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka soli
200 ml wody
Ciasto kukurydziane:
Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i ponownie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wode i wyrabiać ciasto. Bardzo szybko się połączy. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Ciasto pszenne:
Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wode i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Formowanie:
Ciasto pszenne rozciągnąć rękami na prostokąt, wielkość taka na jaką pozwoli ciasto bez przerwania. Na to ciasto nałożyć kukurydziane i dopasować kształt.
Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku ( jak roladę biszkoptową).
Następnie boki dobrze " przyszczypnąć" aby chleb się nie rozpadł i końce zawinąć pod spód i dobrze docisnąć.
Następnie ulicy ciasto na dużej ściereczce podwinięciem na spód i zebrać boki materiału, luźno spiąć. Najlepiej klamrami biurowymi.
Wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem,aby ciasto trochę się ogrzało. Zrobić kilka nacięć.
Piekarnik rozgrzać do 200 st , piekarnik góra dół i piec 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńJa też,bez chleba dzień jest smutny 😉
UsuńCiekawy przepis a chleb wygląda cudnie 👍😋
OdpowiedzUsuńPodwójnie dziękuję Aniu 🩷
UsuńJa nie mam absolutnie ręki do pieczenia chleba. Ciasta, muffiny, serniki, wszystko mi wychodzi, ale próby pieczenia chleba za każdym razem kończą się porażką :(
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś miałam, drożdże i wypieki od niego zależne mnie nie lubiły...ale tak długo próbowałam aż wygrałam i teraz lubię piec chleb i bułki a rodzince bardzo smakuje i to jest najważniejsze.
UsuńDaj sobie jeszcze raz szansę i spróbuj upiec, może z tego przepis Ci wyjdzie https://smakolykinadiecie.blogspot.com/2021/09/zwyky-chleb.html?m=0
Pozdrawiam Monika
Ale super chlebek. Takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i szczerze polecam 🙂
UsuńCiekawy pomysł na dwukolorowy chleb 🍞. Ja mam mąkę konopną planuję upiec z niej chlebek.
OdpowiedzUsuńO proszę! Z takiej mąki jeszcze nie korzystałam. Daj koniecznie znać jak poszło. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńOjej! Ale śliczny! Chętnie wypróbuję przepis, może tym razem mi się uda - jak do tej pory niestety nic mi nie wyrastało.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję. Wypiekanie własnego chleba wart jest wszelkich prób,w końcu trening czyni mistrza 😀
UsuńCudowny wyszedł, świetny pomysł! Chętnie wypróbuję, może tym razem mi wyjdzie - jak do tej pory niestety nic mi nie wyrastało przy próbie pieczenia chleba. :(
OdpowiedzUsuń🙂🌹🤗
UsuńChlebek cudnie wyszedł, domownikom smakował zatem dobry, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję, jestem zadowolona z tego chleba.
Usuńojej, jak ja uwielbam swojski chlebek :)
OdpowiedzUsuńJa także! 🤤
UsuńFajny chlebek, najpierw myślałam, że polany oliwą z oliwek, tak ciekawie prezentuje się kukurydziana część. Przeziębiłam się i nie mam siły piec, ale myślę, że kiedyś wypróbuję ten przepis. Uściski i serdeczności Monia, fajna ceramiczka - skąd ja ją znam? :DDDD
OdpowiedzUsuńMoje dziewczyny też coś zaczynają się gorzej czuć. Mam nadzieję jednak że się wybronią. Tobie Kochana także życzę dużo zdrowia.
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 😘
Super pomysł i efekt!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 🙂
UsuńWygląda wspaniale i jeśli tak samo wspaniale smakuje, to cudownie.
OdpowiedzUsuńMonia, jesteś niekończącą się kopalnią pomysłów :)
Iwonko bardzo dziękuję. Muszę czasem oderwać się od pracy przy pracach związanych z przeprowadzka,a nic mnie tak nie uspokaja jak pieczenie chleba 🤗
UsuńNie dość, że pewnie pięknie pachnie, to jeszcze cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, rzeczywiście tak było 😀
UsuńChlebek po prostu super! Ostatnio dostałam od koleżanki przepis na chleb z twarogu bez ociupinki mąki i zamierzam wypróbować.
OdpowiedzUsuńTeż słyszałam i tym chlebie, ale jeszcze go nie piekłam. Daj znać jak Ci smakował.
UsuńDzien dobry niedzielnie :) Wow, ale ten chlebek wygląda genialnie! Te spirale to prawdziwa sztuka – aż szkoda kroić, ale wierzę, że smak rekompensuje wszystko 😉. Czasem te bardziej "konkretne" chleby mają swój urok, zwłaszcza z jakimś fajnym smarowidłem czy serem. U mnie w kuchni zazwyczaj wszystko dzieje się spontanicznie, ale może spróbuję takiego dwukolorowego cudeńka! Dzięki za inspirację i cudownej niedzieli! 😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Czasem też tak mam że żal mi kroić to co przygotowałam 😉a z drugiej strony po to przygotowałam żeby to jeść.
UsuńPięknie dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 😘
A ja lubię bardzo bułki kukurydziane, ale chlebka takiego jeszcze nie robiłam. Wczoraj skusiłam się wypiekanie, na maślane bułki i domowe burgery :)
OdpowiedzUsuńMadziu to też pysznie u Ciebie! Ja wczoraj robiłam domową pizzę na obiad, bo mąż miał ochotę,a że przyjeżdża tylko na weekendy to z chęcią ją dla niego i dzieci zrobiłam.
UsuńUwielbiam domowe chleby. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńDomowy zawsze najlepszy!
UsuńOj dawno chleba nie piekłam.
OdpowiedzUsuńJa też mam takie okresy, albo piekę non stop, a potem kilka tygodni poducha..
UsuńDomowy chlebek jest najpyszniejszy :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
Usuń👍🧡🙂
OdpowiedzUsuń💪🤩🌷
Usuń