piątek, 27 września 2024

Zupa jarzynowa z lanymi kluseczkami

Dzień dobry 🙂 

Macie ochotę na zupę? Jeśli tak to proponuję jarzynową z kluseczkami. Obie córki w tym roku mają taki plan, że kończą lekcje albo 14:35 czy 15:25 i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy,bo można w dowolnym momencie odgrzać. Tym razem przygotowałam do tej zupy lane kluseczki i tym kupiłam moje córcie 😉 serdecznie zapraszam na przepis.




300 g ziemniaków ( waga po obraniu)

1 mała pietruszka 

1 średnia marchewka 

200 g mrożonej zielonej fasolki 

200 g cukinii 

2 ząbki czosnku 

2 łyżki oleju 

1 łyżeczka soli 

3 ziela angielskie 

1 łyżka sosu sojowego 

2 litry wody 

50 ml śmietany 12%

Kluseczki:

200 g mąki pszennej

125 ml wody 

2 jajka rozm. L

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu



Marchewkę, pietruszkę oraz cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez blender z końcówką do frytek lub po prostu zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i gdy zacznie pachnieć wrzucić wszystkie warzywa ( poza fasolką).  Podsmażyć 2-3 minuty,a następnie dodać wodę oraz fasolkę. Dodać ziele oraz sól. Doprowadzić do zagotowania.

Zmniejszyć ogień i gotować zupę do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.

Kluczeki:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na gładką, gęstą masę. Zagotować wodę w dużym garnku. Postawić na garnku druszlak i wylać ciasto. Przetrzeć ciasto. Zagotować i gotować około 2-3 minuty. Odcedzić i przelać wodą. Dodać do zupy. Wymieszać. Smacznego.









41 komentarzy:

  1. Super zupka. Świetny pomysł z tym druszlakiem , bo ja zawsze leję prosto z kubeczka. Wypróbuję. Miłego weekendu 🍄🍄🍄🍄🍁🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kubeczka to robię wielką kluchę 😉 gdzieś kiedyś w jakiejś gazecie wyborczej taki patent zobaczyłam i teraz korzystam. Polecam tę metodę. Miłego i spokojnego weekendu i moc uścisków 😍

      Usuń
  2. Ekstra przepis. Taka zupka rozgrzewa jesienią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie,a do tego jest lekka więc można nawet podwójna porcję zjeść 🤗

      Usuń
  3. Pyszna zupa 😋idealna na tą pogodę 💪fajne te kluseczki przeciskane przez durszlak,szczerze tak nigdy nie robiłam i muszę zrobić 😉U nas już drugi dzień barszczyk ukraiński 😁 pozdrawiam serdecznie 😘 miłego weekendu 🍀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też dopytują o barszcz, ale najlepiej z uszkami,a zastrzegłam kiedyś że z uszkami to tylko na święta 😂
      Udanego i rodzinnego weekendu 🥰

      Usuń
  4. Kiedy byłam mała, moja mama często robiła taką zupę. Bardzo ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,w wydaniu mamy wiadomo że najlepsze!

      Usuń
  5. Smakowicie. Właśnie mam ochotę na domową zupę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może to będzie jarzynowa zupka, serdecznie polecam 🙂

      Usuń
  6. Zastanawiam się jaką by zupkę jutro wymodzić. I proszę już wiem.Cukinia, fasolka, marchewka, czosnek i zielenina z własnego ogrodu więc czego chcieć więcej. Jutro zrobię Twoją zupę. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam 💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to dopiero będzie aromatyczna zupka, taka na własnych warzywach! Mam nadzieję że będzie Wam smakować, ja osobiście bardzo lubię takie lekkie zupy,i do wszystkich lubię dodać koperek świeży od razu inaczej pachnie i smakuje.
      Miłego weekendu 🥰

      Usuń
  7. Lubię jarzynowa ale zkluseczkami nie robiłam,pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kluseczkach takich fajne jest to że można przygotować je także dla jednej osoby, wystraszy mniej składników dodać.

      Usuń
  8. Super przepis Moniko, wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie skorzystam z przepisu, zwłaszcza, że są w tej zupie kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna propozycja. Przypomniałaś mi o lanym cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Mnie czasem też umykają pomysły i dania

      Usuń
  11. Fajny przepis. Choć ja "zupowa" nie jestem, to taką pychotę z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupy zajada mąż i od talerzyka gorącej zupy zaczyna dzień:)
    Ja tylko gotuję i wymyślam żeby było urozmaicenie. Przepis trafiony i na pewno go wykorzystam bo jarzynową z zacierkami robiłam a z lanymi kluseczkami jeszcze nie:)
    Pozdrawiam serdecznie🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jakoś nie umiem zrobić zacierki...a zupę w sezonie zimowym też lubię zjeść tak z rana.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  13. Nie przepadam za zupami, ale ta wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam lane kluski. Smakowita taka zupka <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka! U mnie dziś też zupka - zalewajka. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O,a ja dawno nie jadłam zapiekanki,a bardzo ją lubimy.

      Usuń
  16. Moja ulubiona zupa o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lane kluseczki to zawsze był mój ulubiony dodatek do zup :) U nas dziś grzybowa i zapach imbiru w całym domu. Były zbiory i pierwsza imbirowo pigwowa herbata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia Ty tak kusisz pysznościami, że bardzo żałuję że nie jesteśmy sąsiadkami bo byśmy razem pichciły 🤩

      Usuń
  18. Bardzo fajny przepis!
    My zupy jemy właściwie tylko w okresie jesieni i zimy, więc tym przepisem rozpocznę sezon ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w sumie zupa jest cały rok, zwłaszcza jak dziewczyny są długo w szkole, mąż i ja w pracy to gotuje,a babki moje sobie potem mogą odgrzać . Cieszę się że namówiłam Cię na tą zupkę 😘

      Usuń
  19. Super przepis na smaczną zupę :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  20. Super pożywna zupka, na jesienne i zimowe dni będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń