Dzień dobry 🙂
I zaczynamy ostatni pełny tydzień września. Wbrew moim obawom, że będzie dłużył mi się ten miesiąc z powodu tego że jesteśmy na przymuszonej rozłące z mężem,okazuje się że czas biegnie szybko. Jeśli nic się nie zmieni to jutro odbiorę klucze do naszego nowego mieszkania. I dopiero teraz czas będzie mi uciekać. Bo przede mną zamawianie mebli i pakowanie wszystkie a potem rozpakowanie w nowym miejscu. Do dziś po trochu już działam. Robię selekcję co zabieramy a co nie...
Ale musimy też coś jeść, więc czasem robię coś " innego" niż takie zwykłe gotowanie. I tym razem padło na ciasto francuskie z cukinią i szynką szwarcwaldzką. Może i Wy się skusicie na taką przystawkę? Smakowite na ciepło,jak i na zimno. Serdecznie polecam 🙂
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
175 g cukinii
135 g pieczarek
Sól pieprz do smaku
1 płat ciasta francuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu
Odrobina jajka
1/2 łyżeczki siemienia lnianego
Cebulę i seler drobniutko posiekać.
Cukinię i pieczarki pokroić w małą kostkę. Szynkę także.
Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać. Wrzucić szynkę. Po dwóch minut dodać cebulę i zeszklić.
Po kolejnych 3 minutach dodać seler,a następnie cukinię i pieczarki. Zmniejszyć ogień i przykryć, aby warzywa się dusiły. Dodać szczyptę soli. Wymieszać.
Dusić warzywa do miękkości. W razie konieczności dodać odrobinę wody. Warzywa są gotowe gdy płyn odparuje. Doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Na każdy na środek nałożyć farsz i boki zlepić na przemian.
Posmarować jajkiem ( jajko wykorzystać tylko wtedy gdy większość zostanie wykorzystana do innego dania, nie ma potrzeby rozbijania jajka tylko do tego zadania) lub wodą i posyłać siemieniem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem i piec około 20 minut do ładnego zrumienienia.
Wyjąć i podawać od razu lub ostudzić i podawać na zimno. Smacznego.
Moja rodzinka na pewno chętnie skosztowałaby takiego dania.
OdpowiedzUsuńMoja też była chętna na takiej smaki 😏
UsuńJej, ależ to musi być pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, rzeczywiście wyszło smacznie.
UsuńJakie apetyczne koperty :) gratuluję przeprowadzki :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Madziu podwójnie dziękuję 😘
UsuńAle pyszności! Uwielbiam wszystkie dania z cukinią i pieczarkami:)
OdpowiedzUsuńJa także, więc często u mnie takie zestawienie.
UsuńUwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńMyślę że więcej jest nas, fanów ciasta francuskiego 😁
UsuńAle musisz. Chętnie bym wypróbowała przepis. Cukini to jest akurat. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, własna cukinia z pewnością wzbogaci to danie.
UsuńZachęcająco i apetycznie to wygląda. Fajne smaki. :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńTanie dania bardzo lubię, a tej opcji jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńCiężki okres przed Tobą, ale z drugiej strony ile satysfakcji i miłej roboty "na nowym" ;)
Też lubię takie ekonomiczne dania, tym bardziej że ceny naprawdę szaleją.
UsuńWłaśnie jestem na etapie że radość miesza się z przerażeniem 😱🤩
O mamusiu! Jakie pyszności i jak to wygląda! Gratuluję serdecznie odebrania kluczy do nowego mieszkania. Życzę przyjemnego "wicia gniazdka".
OdpowiedzUsuńPodwójnie dziękuję 🙂 z pewnością koperty mogłyby być bardziej równe bo od zawsze mam problem z precyzyjnym krojeniem 😂
UsuńNajgorsze w tym wszystkim są terminy oczekiwania na meble...
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Fajny i szybki pomysł na przekąskę.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWitam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMi również wrzesień minął bardzo szybko, nawet nie wiem kiedy. Chwila moment i powitamy październik. Wiele się będzie działo w tym miesiącu - moje 25 urodziny i pierwsza rocznica ślubu. Widzę, że u Was również szykuje się wiele nowego :) Powodzenia w przeprowadzce! Super, że udało Wam się przetrwać rozłąkę. Jesteście silni!
Ostatnio bardzo polubiłam się z ciastem francuskim, także chętnie skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam cieplutko.
O rany, kiedy ja miałam 25 lat? dawno dawno temu 😁 a rozłąki to jeszcze nie koniec,do końca stycznia będziemy w takiej formule żyć, czyli mąż będzie w domu tylko na weekendy. Ale jakoś musimy przetrwać.
UsuńA ciasto francuskie może być bazą do wielu znakomitych dań.
Gorące uściski 😘
Mój tata zawsze powtarzał, że po 18nastce życie przestaje mieć hamulce i pędzi jak szalone. Śmiało mogę stwierdzić, że miał racje. Kompletnie nie wiem kiedy to zleciało... Trzymam kciuki! Tęsknota to cudowny dowód miłości :)
UsuńPóki co testuję je na słodko z różnymi kremami, pastami i owocami.
A jak przyjdą dzieci to dopiero czas nabiera tempa!
UsuńCiekawy przepis, ale tym razem nie wypróbuję - nie lubię cukinii
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Myślę że możesz ją zastąpić szpinakiem lub brokułem, zależy co lubisz 🙂
UsuńAle pyszności!!! I wyglądają doskonale.
OdpowiedzUsuńNo to czeka Cię, Monia, mnóstwo pracy związanej z przeprowadzką?
Ale to takie miłe zajęcie przenosić się w nowe miejsce :)
Życzę Ci, żeby wszystko poszło Ci składnie i bez większego wysiłku...
Bardzo dziękuję Iwonko. No trochę będzie się działo, ale dam radę, zresztą nie mam wyjścia 😁
UsuńTakiej wersji jeszcze nie robiłam! Ja zawsze robię takie koperty na słodko z bananem i czekoladą. :)
OdpowiedzUsuńTo ja z kolei z bananem i czekoladą jeszcze nie robiłam.
UsuńMniam 😋 pyszności ,moje smaki 😋👍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńWyglądają fantastycznie i niezwykle apetycznie 😍😍
OdpowiedzUsuńPrzesyłam uściski 🤗🧡
Ślicznie dziękuję Kasiu i także gorąco ściskam 😘
UsuńWyglądają przepysznie i świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo są takie przekąski, że sprawdza się naprawdę na wiele okazji.
UsuńPrzystaweczka super :D Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuń