wtorek, 24 września 2024

Koperty z cukinią i szynką szwarcwaldzką

Dzień dobry 🙂 

I zaczynamy ostatni pełny tydzień września. Wbrew moim obawom, że będzie dłużył mi się ten miesiąc z powodu tego że jesteśmy na przymuszonej rozłące z mężem,okazuje się że czas biegnie szybko. Jeśli nic się nie zmieni to jutro odbiorę klucze do naszego nowego mieszkania. I dopiero teraz czas będzie mi uciekać. Bo przede mną zamawianie mebli i pakowanie wszystkie a potem rozpakowanie w nowym miejscu. Do dziś po trochu już działam. Robię selekcję co zabieramy a co nie...

Ale musimy też coś jeść, więc czasem robię coś " innego" niż takie zwykłe gotowanie. I tym razem padło na ciasto francuskie z cukinią i szynką szwarcwaldzką. Może i Wy się skusicie na taką przystawkę? Smakowite na ciepło,jak i na zimno. Serdecznie polecam 🙂 




1 cebula 

1 łodyga selera naciowego 

100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 

175 g cukinii 

135 g pieczarek

Sól pieprz do smaku 

1 płat ciasta francuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu 

Odrobina jajka 

1/2 łyżeczki siemienia lnianego 


Cebulę i seler drobniutko posiekać.

Cukinię i pieczarki pokroić w małą kostkę. Szynkę także.

Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać. Wrzucić szynkę. Po dwóch minut dodać cebulę i zeszklić.

Po kolejnych 3 minutach dodać seler,a następnie cukinię i pieczarki. Zmniejszyć ogień i przykryć, aby warzywa się dusiły. Dodać szczyptę soli. Wymieszać.

Dusić warzywa do miękkości. W razie konieczności dodać odrobinę wody. Warzywa są gotowe gdy płyn odparuje. Doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Na każdy na środek nałożyć farsz i boki zlepić na przemian. 

Posmarować jajkiem ( jajko wykorzystać tylko wtedy gdy większość zostanie wykorzystana do innego dania, nie ma potrzeby rozbijania jajka tylko do tego zadania) lub wodą i posyłać siemieniem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem i piec około 20 minut do ładnego zrumienienia.

Wyjąć i podawać od razu lub ostudzić i podawać na zimno. Smacznego.









37 komentarzy:

  1. Moja rodzinka na pewno chętnie skosztowałaby takiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, ależ to musi być pyszne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne koperty :) gratuluję przeprowadzki :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności! Uwielbiam wszystkie dania z cukinią i pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że więcej jest nas, fanów ciasta francuskiego 😁

      Usuń
  6. Ale musisz. Chętnie bym wypróbowała przepis. Cukini to jest akurat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachęcająco i apetycznie to wygląda. Fajne smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tanie dania bardzo lubię, a tej opcji jeszcze nie próbowałam.
    Ciężki okres przed Tobą, ale z drugiej strony ile satysfakcji i miłej roboty "na nowym" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie ekonomiczne dania, tym bardziej że ceny naprawdę szaleją.
      Właśnie jestem na etapie że radość miesza się z przerażeniem 😱🤩

      Usuń
  9. O mamusiu! Jakie pyszności i jak to wygląda! Gratuluję serdecznie odebrania kluczy do nowego mieszkania. Życzę przyjemnego "wicia gniazdka".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwójnie dziękuję 🙂 z pewnością koperty mogłyby być bardziej równe bo od zawsze mam problem z precyzyjnym krojeniem 😂
      Najgorsze w tym wszystkim są terminy oczekiwania na meble...
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  10. Fajny i szybki pomysł na przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie! :)
    Mi również wrzesień minął bardzo szybko, nawet nie wiem kiedy. Chwila moment i powitamy październik. Wiele się będzie działo w tym miesiącu - moje 25 urodziny i pierwsza rocznica ślubu. Widzę, że u Was również szykuje się wiele nowego :) Powodzenia w przeprowadzce! Super, że udało Wam się przetrwać rozłąkę. Jesteście silni!
    Ostatnio bardzo polubiłam się z ciastem francuskim, także chętnie skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, kiedy ja miałam 25 lat? dawno dawno temu 😁 a rozłąki to jeszcze nie koniec,do końca stycznia będziemy w takiej formule żyć, czyli mąż będzie w domu tylko na weekendy. Ale jakoś musimy przetrwać.
      A ciasto francuskie może być bazą do wielu znakomitych dań.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
    2. Mój tata zawsze powtarzał, że po 18nastce życie przestaje mieć hamulce i pędzi jak szalone. Śmiało mogę stwierdzić, że miał racje. Kompletnie nie wiem kiedy to zleciało... Trzymam kciuki! Tęsknota to cudowny dowód miłości :)
      Póki co testuję je na słodko z różnymi kremami, pastami i owocami.

      Usuń
    3. A jak przyjdą dzieci to dopiero czas nabiera tempa!

      Usuń
  12. Ciekawy przepis, ale tym razem nie wypróbuję - nie lubię cukinii
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że możesz ją zastąpić szpinakiem lub brokułem, zależy co lubisz 🙂

      Usuń
  13. Ale pyszności!!! I wyglądają doskonale.
    No to czeka Cię, Monia, mnóstwo pracy związanej z przeprowadzką?
    Ale to takie miłe zajęcie przenosić się w nowe miejsce :)
    Życzę Ci, żeby wszystko poszło Ci składnie i bez większego wysiłku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Iwonko. No trochę będzie się działo, ale dam radę, zresztą nie mam wyjścia 😁

      Usuń
  14. Takiej wersji jeszcze nie robiłam! Ja zawsze robię takie koperty na słodko z bananem i czekoladą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja z kolei z bananem i czekoladą jeszcze nie robiłam.

      Usuń
  15. Mniam 😋 pyszności ,moje smaki 😋👍

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają fantastycznie i niezwykle apetycznie 😍😍
    Przesyłam uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję Kasiu i także gorąco ściskam 😘

      Usuń
  17. Wyglądają przepysznie i świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są takie przekąski, że sprawdza się naprawdę na wiele okazji.

      Usuń
  18. Przystaweczka super :D Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń