czwartek, 10 lutego 2022

Pomarańczowe pączki z dziurką na jogurcie greckim

Dzień dobry:)

Za równe dwa tygodnie będziemy obchodzić kolejny pysznościowy dzień po Dniu Pizzy czyli Tłusty Czwartek. Bardzo lubię te wszystkie przysmaki karnawałowe. Pączki takie "tradycyjne" kupuję w cukierni bo jakoś nie mam do nich ręki, ale za to takie piękne pączki z dziurką wychodzą mi całkiem zacnie. Gdy zrobiłam kilkanaście sztuk na sylwestra to moja starsza córcia stwierdziła, że " już nigdy nie kupi kupnych donatów", tak jej te moje posmakowały. No chyba już lepszej pochwały od dziecka nie można dostać. Dlatego tym razem postanowiłam pokombinować ze smakiem i bazą "płynną", że tak powiem. I tak dodałam skórkę pomarańczową i jogurt grecki. A że termin jogurtu powoli dobiegał końca to jeszcze wykazałam się instynktem zero waste 😋. W sam tłusty czwartek będę smażyć faworki, jakoś tak się złożyło, że tego dnia w naszym domu najważniejsze są mamine faworki. A Wy co macie zamiar przygotować tego dnia?





Zaczyn:

100 ml letniego mleka 

100 g mąki pszennej 

10 g drożdży instant 

Ciasto właściwe:

500 g mąki 

70 g cukru 

Szczyta soli 

2 żółtka 

340 g jogurtu greckiego

40 g miękkiego masła 

Drobno pokrojona skórka z 1/2 pomarańczy 

Dodatkowo:

1 litr oleju

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cynamonu 


Zaczyn:

Do mleka dodać drożdże oraz mąkę. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto:

Jogurt wyjąć z lodówki na godzinę przed wykonaniem ciasta, aby się ogrzał.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Dodać zaczyn, żółtka i jogurt. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Po 3 minutach wyjąć ciasto z miski i lekko je rozpłaszczyć. Dodać połowę masła i wymieszać go z ciastem. Gdy to nastąpi dodać drugą porcję masła. Jesli ciasto za bardzo klei się do rąk to lekko podsycać mąką. Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć i zostawić na godzinę aby ciasto podwoiło objętość. 

Następnie lekko je wyrobić i podzielić na 2 części. Każdy rozwałkować na  cienki płat, na grubość około 5-6 mm i wycinać krążki. W środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Zostawić na 15 minut, aby podrosły. W międzyczasie rozgrzać olej i smażyć po 2-3 pączki, w zależności od możliwości sprzętu, na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Do miski przesypać cukier, dodać cynamon i wymieszać. W mieszance obtoczyć każdy pączek.

Smacznego. 




13 komentarzy: