Dzień dobry:)
Za równe dwa tygodnie będziemy obchodzić kolejny pysznościowy dzień po Dniu Pizzy czyli Tłusty Czwartek. Bardzo lubię te wszystkie przysmaki karnawałowe. Pączki takie "tradycyjne" kupuję w cukierni bo jakoś nie mam do nich ręki, ale za to takie piękne pączki z dziurką wychodzą mi całkiem zacnie. Gdy zrobiłam kilkanaście sztuk na sylwestra to moja starsza córcia stwierdziła, że " już nigdy nie kupi kupnych donatów", tak jej te moje posmakowały. No chyba już lepszej pochwały od dziecka nie można dostać. Dlatego tym razem postanowiłam pokombinować ze smakiem i bazą "płynną", że tak powiem. I tak dodałam skórkę pomarańczową i jogurt grecki. A że termin jogurtu powoli dobiegał końca to jeszcze wykazałam się instynktem zero waste 😋. W sam tłusty czwartek będę smażyć faworki, jakoś tak się złożyło, że tego dnia w naszym domu najważniejsze są mamine faworki. A Wy co macie zamiar przygotować tego dnia?
Zaczyn:
100 ml letniego mleka
100 g mąki pszennej
10 g drożdży instant
Ciasto właściwe:
500 g mąki
70 g cukru
Szczyta soli
2 żółtka
340 g jogurtu greckiego
40 g miękkiego masła
Drobno pokrojona skórka z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
1 litr oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Zaczyn:
Do mleka dodać drożdże oraz mąkę. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
Jogurt wyjąć z lodówki na godzinę przed wykonaniem ciasta, aby się ogrzał.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Dodać zaczyn, żółtka i jogurt. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Po 3 minutach wyjąć ciasto z miski i lekko je rozpłaszczyć. Dodać połowę masła i wymieszać go z ciastem. Gdy to nastąpi dodać drugą porcję masła. Jesli ciasto za bardzo klei się do rąk to lekko podsycać mąką. Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć i zostawić na godzinę aby ciasto podwoiło objętość.
Następnie lekko je wyrobić i podzielić na 2 części. Każdy rozwałkować na cienki płat, na grubość około 5-6 mm i wycinać krążki. W środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Zostawić na 15 minut, aby podrosły. W międzyczasie rozgrzać olej i smażyć po 2-3 pączki, w zależności od możliwości sprzętu, na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Do miski przesypać cukier, dodać cynamon i wymieszać. W mieszance obtoczyć każdy pączek.
Smacznego.
Piękne, wręcz idealne i nie ma to jak domowe pączuszki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:) bardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńCudowne oponki :) domowe smakują i pachną najlepiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńAle mi smaka narobiłaś ;) kradnę jednego ;)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się:)
UsuńZ chęcią skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Serdecznie polecam:)
UsuńPiękne, aromatyczne i niezwykle apetyczne pączki <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kasiu:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńTeż nam bardzo smakowały:)
Usuńnigdy takich nie robłam, apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń