Witajcie w niedzielę:)
Jestem pewna, że dla wielu z Was tak przygotowany kurczak to nie nowość. Dla mnie w pewnym sensie taki kurczak to coś nowego. Do tej pory robiłam fileta z kurczaka faszerowanego szpinakiem, albo jako kieszonkę albo roladkę. A teraz zrobiłam coś takiego. Szybsze i prostsze w wykonaniu. Skladniki są na 1 porcję, w razie potrzeby należy odpowiednio zwiększyć ilość podanych składników. Serdecznie polecam:)
145 g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
150 g mrożonego szpinaku
Sól, pieprz do smaku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego oraz harrisy
Mięso umyć i osuszyć. Przyprawić wszystkimi przyprawami i odstawić na 15 minut. Następnie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso z obu stron.
Następnie zdjąć z patelni i wlać drugą łyżkę oleju. Dodać plasterki czosnku i po minucie dodać szpinak ( nie trzeba go rozmrażać).
Dodać 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i poczekać aż szpinak się roztopi. Gdy to nastąpi zdjąć pokrywkę i dodać kurczaka. Dusić całość do miękkości.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i dodać ćwiartki pomidorków.
Cała porcja to około 352 kcal.
Pysznie, pożywnie i aromatycznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJakie pyszne danie :D Super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mnie też smakowało;)
UsuńMoje smaki takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuń