niedziela, 6 lutego 2022

Filet z kurczaka ze szpinakiem

Witajcie w niedzielę:)

Jestem pewna, że dla wielu z Was tak przygotowany kurczak to nie nowość. Dla mnie w pewnym sensie taki kurczak to coś nowego. Do tej pory robiłam fileta z kurczaka faszerowanego szpinakiem, albo jako kieszonkę albo roladkę. A teraz zrobiłam coś takiego. Szybsze i prostsze w wykonaniu. Skladniki są na 1 porcję, w razie potrzeby należy odpowiednio zwiększyć ilość podanych składników. Serdecznie polecam:)




145 g piersi z kurczaka 

2 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku 

150 g mrożonego szpinaku 

Sól, pieprz do smaku 

1/4 łyżeczki czosnku granulowanego oraz harrisy 


Mięso umyć i osuszyć. Przyprawić wszystkimi przyprawami i odstawić na 15 minut. Następnie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso z obu stron.

Następnie zdjąć z patelni i wlać drugą łyżkę oleju. Dodać plasterki czosnku i po minucie dodać szpinak ( nie trzeba go rozmrażać). 

Dodać 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i poczekać aż szpinak się roztopi. Gdy to nastąpi zdjąć pokrywkę i dodać kurczaka. Dusić całość do miękkości. 

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i dodać ćwiartki pomidorków.

Cała porcja to około 352 kcal.




5 komentarzy: