Dzień dobry:)
Kolejny weekend przed nami. Taki czas warto uczcić pysznymi domowymi bułeczkami. Ja tym razem przygotowałam je z dodatkiem mleka w proszku. Nie wpływa ono znacząco na smak, ale nadaje ciekawego smaczku i struktury. A poza tym domowe pieczywo to domowe pieczywo. My się rozsmakowaliśmy w domowych bułeczkach. Serdecznie zapraszam do piekarników:)
Zaczyn:
100 g mąki pszennej
2 opakowania drożdży instant
100 ml mleka
Ciasto właściwe:
800 g mąki pszennej
100 g mleka w proszku
300 ml mleka
1 łyżka soli
4 żółtka
55 g masła
Zaczyn:
Do małej miseczki wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę, porządnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski przesypać mąkę, dodać mleko w proszku oraz dodać sól, zaczyn i mleko. Wyrobić ciasto. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut.
Następnie podzielić ciasto na 16 porcji i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać sezamem i piec w 180 st około 22-25 minut, ostudzić na kratce.
Smacznego.
pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo, takie bułeczki muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię domowe pieczywo i staram się często piec.
UsuńMega ciekawe;) na pewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńNie ma to jak domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńWyglądają tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPysznie :) domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej :)
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne i były przepyszne!
OdpowiedzUsuńale fajne te bułeczki
OdpowiedzUsuń