środa, 23 lutego 2022

Muffinki kawowe z bananem

Dzień dobry:)

Ostatnio uświadomiłam sobie, że dawno nie piekłam muffinek. I naszła mnie ochota na kawowe smaki. I żeby były bardziej zdrowe dodałam większą ilość otrąb pszennych. Była to bardzo dobra decyzja. Dodatek banana wnosi pyszną słodycz. Zapraszam:)



 

250 ml mleka 1,5%

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

100 g margaryny wegańskiej 

120 g erytrolu 

250 g mąki orkiszowej jasnej 

50 g otrąb pszennych 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 jajko 

100 g banana 


Do rondelka przelać mleko, dodać kawę i zagotować całość. Zdjąć z ognia i dodać margarynę i erytrol. Wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. 

W misce wymieszać mąkę, otręby i proszek do pieczenia. 

Do mokrych składników dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać całość. 

Ciasto nakładać po czubatej łyżce do silikonowych foremek do muffinek. Banana pokroić na 16 kawałków i lekko wcisnąć do ciasta. Piec około 22-25 minut. Wyjąć I ostudzić na kratce. 

Z podanych składników wyszło mi 16 muffinek, po około 125 kcal jedna sztuka. 





9 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis na pyszne muffinki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawowych muffinków jeszcze nie jadłam. Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Ja dosyć często robię kawowe, zwłaszcza gdy wiem, że tylko ja je będę jeść;)

      Usuń
  3. Uwielbiam wypieki z kawową nutą, takie muffinki muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wpadnę na kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kawowe wypieki :) Takie muffinki na pewno posmakowałyby mi :)

    OdpowiedzUsuń