niedziela, 20 lutego 2022

Pasztet z mięsa rosołowego z pieczarkami

Dzień dobry :)

Zapewne już wielokrotnie mówiłam Wam,że rosół bardzo często gości na naszym stole. I potem jest problem co zrobić z mięskiem z jego przygotowania. Do tej pory przygotowywałam farsz do pierogów czy krokietów z tego mięsa. Ale ostatnio i to nam się przejadło i powstał problem co by tu zrobić. I tak kilka kolejnych niedziel "pozbierałam" mięsko i warzywa i postanowiłam upiec pasztet. Powiem Wam tylko, że mąż powiedział tylko: " w życiu nie jadłem lepszego pasztetu". No buźka uśmiechała mi się od ucha do ucha, bo poprzednie pasztety jakie piekłam nie zawsze go zachwycały. Serdecznie polecam przygotowanie tego pomysłu, zaznaczam tylko,że jeśli nie dysponujecie maszynką do mielenia mięsa to czeka Was trochę pracy z blendrem, ale i tak warto. Zapraszam:)




1 kg mięsa z rosołu drobiowego

315 g warzyw z rosołu 

315 g ugotowanych pieczarek 

1 duża cebula

2 łyżki oleju 

3 jajka

4 łyżki bułki tartej 

Sól do smaku 

1 opakowanie pieprzu kolorowego ziarnistego

1 łyżka masła 

1 łyżka oliwy 

Sezam


Cebulę posiekać i zrumienić na oleju. Ostudzić. 

Do dużego garnka przełożyć rozdrobnione mięso, dodać warzywa i pieczarki i miksować do gładkiej konsystencji. Można zmielić w maszynce do mięsa.

Dodać po 1 jajku i za każdy razem miksować. Dodać bułkę i zmiksować. 

Doprawić solą, dodać cebulę i pieprz w ziarenkach i dokładnie wymieszać. 

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać sezamem. Ostrożnie przełożyć masę mięsną, docisnąć, wyrównać. Posmarować oliwą i posypać sezamem. Piec w 180 st około 80-90 minut. Ja piekłam 70 minut, po czym wyłączyłam piekarnik I w cieple zostawiłam jeszcze na 30 minut. Wyjąć  ostudzić zupełnie i uwolnić z foremki. 

Smacznego. 






12 komentarzy:

  1. Domowy pasztet najlepszy :) sama muszę upiec bo dawno nie robiłam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie wyszło tyle, że podzieliłam na 3 duże porcję i zamroziłam, pewnie na święta zostanie;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię taki pasztet, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasztet poezja, taki domowy najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dziś też przerabiam mięso z rosołu. Pyszny pasztet.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny sposób na niemarnowanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń