piątek, 1 lipca 2022

Rosół z trzech mięs z domowym makaronem

Dzień dobry:)

Wielokrotnie mówiłam Wam, że co niedzielę jest u nas rosół, ale nigdy nie pokazałam Wam jak go przygotowuję. Od dłuższego czasu rosół jest z donowym makaronem. Trochę pracy przy tym jest, ale przyjemność malująca się na buźkach mojej rodzinki wynagradza wszystkie trudy. Zapraszam Was na przepis i ciekawa jestem w jaki sposób Wy gotujecie rosół? Bo wiadomo ile domów tyle pomysłów na rosół i każdy za każdym razem inaczej smakuje:)


Makaron:

400 g mąki 

1 łyżeczka soli 

4 jajka rozm. M

1-2 łyżki wody 

Rosół:

1 korpus z kurczaka 

Ok. 420 golenia wołowego z kością 

1 skrzydło z indyka 

1 pęczek włoszczyzny 

3-4 ziarenka ziela angielskiego 

10 ziarenek czarnego pieprzu 

2-3 liście laurowe 

Sól do smaku 

2 litry wody


Makaron:

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Wybić jajka i zacząć wyrabiać ciasto. Gdyby masa za mało sie kleiła dodać wodę  ale po odrobinie, aby ciasto nie było za mokre. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć po przykryciem na 30 minut. Po tym czasie uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować najcieniej jak się da. Ułożyć na czystej ściereczce i zostawić do obeschnięcia na 3-4 godziny co jakiś czas obracając je. Następnie pokroić w cieniutką zapałkę i gotować partiami w osolonym wrzątku. Odcedzić. 

Rosół:

Wszystkie mięsa i warzywa umyć. Mięso przełożyć do duże garnka i zalać wodą. Wstawić na duży ogień i doprowadzić do zagotowania. Pamiętać o zbieraniu burzowin. Gdy proces się ten zakończy zmniejszyć ogień i dodać wszystkie przyprawy i warzywa. Nie trzeba ich obierać, ale można pomyśleć w słupki albo w kostkę, jak wolicie. Ja zostawiam w całości i później robię sałatkę jarzynową. 

Rosół gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie wyjąć mięso ( ze skrzydła obrać mięso,z goleni wyjąć kość i po wystudzeniu warto mięso zamrozić i użyć np.do farszu na pierogów) i gorącym rosołem zalać makaron,oproszając wszystko natką pietruszki. Smacznego. 






3 komentarze:

  1. Dawno nie gotowałam rosołu, Twój wygląda pysznie, a wiadomo, że domowy makaron najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest często rosół z 2 mięs, to taka klasyka na niedziele i święta :D

    OdpowiedzUsuń