Dzień dobry:)
Wielokrotnie mówiłam Wam, że co niedzielę jest u nas rosół, ale nigdy nie pokazałam Wam jak go przygotowuję. Od dłuższego czasu rosół jest z donowym makaronem. Trochę pracy przy tym jest, ale przyjemność malująca się na buźkach mojej rodzinki wynagradza wszystkie trudy. Zapraszam Was na przepis i ciekawa jestem w jaki sposób Wy gotujecie rosół? Bo wiadomo ile domów tyle pomysłów na rosół i każdy za każdym razem inaczej smakuje:)
Makaron:
400 g mąki
1 łyżeczka soli
4 jajka rozm. M
1-2 łyżki wody
Rosół:
1 korpus z kurczaka
Ok. 420 golenia wołowego z kością
1 skrzydło z indyka
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe
Sól do smaku
2 litry wody
Makaron:
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Wybić jajka i zacząć wyrabiać ciasto. Gdyby masa za mało sie kleiła dodać wodę ale po odrobinie, aby ciasto nie było za mokre. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć po przykryciem na 30 minut. Po tym czasie uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować najcieniej jak się da. Ułożyć na czystej ściereczce i zostawić do obeschnięcia na 3-4 godziny co jakiś czas obracając je. Następnie pokroić w cieniutką zapałkę i gotować partiami w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Rosół:
Wszystkie mięsa i warzywa umyć. Mięso przełożyć do duże garnka i zalać wodą. Wstawić na duży ogień i doprowadzić do zagotowania. Pamiętać o zbieraniu burzowin. Gdy proces się ten zakończy zmniejszyć ogień i dodać wszystkie przyprawy i warzywa. Nie trzeba ich obierać, ale można pomyśleć w słupki albo w kostkę, jak wolicie. Ja zostawiam w całości i później robię sałatkę jarzynową.
Rosół gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie wyjąć mięso ( ze skrzydła obrać mięso,z goleni wyjąć kość i po wystudzeniu warto mięso zamrozić i użyć np.do farszu na pierogów) i gorącym rosołem zalać makaron,oproszając wszystko natką pietruszki. Smacznego.
Dawno nie gotowałam rosołu, Twój wygląda pysznie, a wiadomo, że domowy makaron najlepszy :)
OdpowiedzUsuńu nas rosół praktycznie co niedzielę:)
UsuńU mnie jest często rosół z 2 mięs, to taka klasyka na niedziele i święta :D
OdpowiedzUsuń