Witajcie:)
Dzisiaj się dzielę i jednocześnie chwalę :) jestem mega zadowolona z tego przepisu. Uważam, że nic tak nie oddaje smaków lata, jak cukinia i borówki. Podczas ostatniego wyjazdu zostałam obdarowana dorodną, ale młodą cukinią. I już w podróży już kombinowałam co z niej przygotuję. Wiedziałam na pewno nie będą to placuszki czy leczo...i przypomniał mi się mój przepis sprzed lat na babkę z cukinii. Postanowiłam ,że aby było jeszcze bardziej letnio to dodam borówki. I tak też zrobiłam. I wyszła pyszna, wilgotna babeczka. Jednocześnie mam jedną wskazówkę- jeśli wolicie słodsze ciasta to dodajcie więcej erytrolu, ponieważ przy tych 130 g które ja użyłam to ciasto jest ciut mało słodkie. Mam nadzieję, że skutecznie Was zachęciła do przepisu, zapraszam:)
P.s mam jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie cukinii, pomysł za kilka dni:)
300 g cukinii
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g erytrolu ( można dać więcej)
50 ml mleka
100 ml oleju
3 jajka
Szczypta soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
150 g borówek
Cukinię umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, nie odciskać soku.
Do dużej miski przełożyć jajka, dodać erytrol oraz ekstrakt oraz sól. Utrzeć na jasny krem, powinno potrwać 2-3 minuty.
Następnie cienkim strumieniem dodawać olej i miksować do połączenia z resztą składników. Przesiać mąkę i wraz z mlekiem na przemian dodawać do miski. Mieszać do połączenia składników. Dodać cukinię i wymieszać. Na koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ,piekarnik góra-dół i piec 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimną babkę wydobyć z formy i oprószyć zmielonym na puder erytrol. Smacznego.
Cudowna babka :) bardzo lubię ciasta z dodatkiem cukinii, są lekkie i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dokładnie, zimą warto pokusić się o brownie na cukinii
UsuńO tak, cukinia w ciastach super się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:) często wykorzystuje warzywa w ciastach.
UsuńBabka z cukini?! A to Ci dopiero niespodzianka :) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńTak jest, serdecznie zachęcam do przygotowania:)
UsuńBabeczka wygląda wspaniale ❤️ piekłam kiedyś muffinki z cukinii i bardzo nam smakowały 😋
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z cukinią :)
OdpowiedzUsuń