środa, 15 maja 2024

Pikantny koktajl z pieczonej papryki z pomidorami

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam na koktajl w kolorze czerwonym. Połączenie papryki czerwonej i pomidorów jest rewelacyjne! Do tego koktajlu paprykę upiekłam, ale można znacznie przyśpieszyć proces i zrobić na surowej papryce. Wypróbowałam, także jest smaczny. Ma tylko jeden mankament, zostają na języku takie maluście kawałki skórki z papryki. A po upieczeniu skórkę można łatwo zdjąć i ten problem podczas picia koktajlu odpada. Zaciekawiłam Was? Jeśli tak to serdecznie zapraszam na przepis 🙂 




1 papryka czerwona 

2 pomidory malinowe 

3 duże rzodkiewki 

2 pomarańcze 

300 ml wody 

2 małe suszone papryczki peperonicini 


Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i przełożyć na blachę w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. Dodać także przekrojoną na pół rzodkiewkę i upiec do miękkości. Paprykę owinąć folią aluminiową i zostawić na 10 minut. Następnie zdjąć skórkę.

Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem. Także zdjąć skórkę.

Wszystkie warzywa przełożyć do dzbanka, dodać kawałki pomarańcza, wodę oraz papryczki. Dokładnie zmiksować. W razie konieczności dodać miód. Zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego.






33 komentarze:

  1. Tym razem to raczej nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłaby się na szklaneczkę :) lubię to połączenie smaków i piękny energetyczny kolor :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę częstuj się 😁mnie ten kolor także się podoba!

      Usuń
  3. Ale masz tych pomysłów i chęci.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś na diecie jeść muszę to staram się kombinować ile się da 😉

      Usuń
  4. Brzmi ciekawie i wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O w mordę jeżowca zwierzowca! Kradnę ten przepisik! Dziękuję ! <3
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam i mam nadzieję że będzie smakować 😁

      Usuń
  6. No mega. Chętnie gdy tylko już swoje będą warzywka wypróbuje twój przepis. Rewelacja. Samo zdrowie. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis. Spróbuję zrobić pomijając tylko papryczki. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam i oczywiście papryczki można pominąć 🙂

      Usuń
  8. Pyszny koktajl. Masz ciekawe pomysły.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję. Również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. Pyszny czerwony cocktail. Takiego jeszcze nie piłam. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie pomidorka i papryki robiłam, ale nie piekłam papryk, bo jestem za leniwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle też nie piekę papryki, ale odkąd mam tą frytkownicę beztłuszczowa, która nie potrzebuje rozgrzewania to piekę co się da 😉

      Usuń
  11. Pikantne potrawy nie wpływają dobrze na mój żołądek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na szczęście można papryczkę pominąć i wtedy będą wyczuwalna słodycz warzyw w koktajlu.

      Usuń
  12. To musi być mega orzeźwiające ! Już mi się podoba ! Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo orzeźwiające i takie smaczne że trudno się powstrzymać od wypicia 🤩

      Usuń
  13. Świetny i taki na ten ciepły czas.
    Trochę zazdroszczę bo muszę na jakiś czas zrezygnować z surowych owoców i warzyw😏
    Ale mam nadzieję, że nie na zawsze bo to byłoby bardzo trudne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to rzeczywiście kiepskie wieści, również mam nadzieję że wkrótce będziesz mogła wrócić do surowych warzyw i owoców. Też bym miała problem gdybym nie mogła jeść tak warzyw i owoców. Serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  14. Dużo w tym witamin. Jestem ciekawa takiego połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
  15. Po zielonym, czas na czerwone... więc będziemy działać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam takiego przepisu, ale chętnie skorzystam z Twojego :) ciekawie brzmi i ciekawa jestem takiego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Kochana! Interesujący przepis nie znałam takiego wcześniej, choć połączenie papryki i pomidorów jest mi znane. Wygląda bardzo apetycznie ale nie jadam ani nie pijam pikantych potraw i napojów. Musiałabym zmodyfikować nie co składniki 😁 super inspiracja! Pozdrawiam razem z rodziną ❤

    OdpowiedzUsuń
  18. Niestety to nie dla mnie - mam uczulenie na paprykę :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Super koktajl. Ja nie przepadam za pikantnymi napojami i daniami, ale sam sok pomidorowy w łagodnej wersji dla mnie byłby ok 👍😊 Super pomysł na wykonanie takiego koktajlu warzywnego 👍🙎‍♂️
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca, ślę Tobie mega pozytywną energię 🤗🤲💌

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie skorzystam z przepisu, poczekam tylko na domowe pomidorki od siostry:)

    OdpowiedzUsuń